Spiru Haret și Titu Maiorescu

Așa cum toată lumea știe că pe 15 ianuarie îl sărbătorim pe Eminescu, tot așa ar trebui să ținem minte și data de 15 februarie, ziua în care Romania primea, la distanță de câțiva ani și câteva sute de km, doi oameni pentru care avea să primească felicitări peste ani. În 1840 se năștea la Craiova Titu Maiorescu, iar în 1851 venea pe lume, la Iași, Spiru Haret.

Ok, acum că am fixat data de 15 februarie ca zi de naștere a două mari personalități românești, să vă spun câteva cuvinte despre fiecare.

Puțină lume știe că poate Creangă n-ar mai fi ajuns să ne povestească nici Amintirile nici alte opere ale sale, dacă Titu Maiorescu, care-l cunoștea și aprecia pe Creangă încă de pe vremea când îi fusese acestuia profesor la Școala Vasiliana de la Trei Ierarhi, nu l-ar fi repus pe acesta în funcția de institutor pe care o pierduse după ce fusese exclus din rândurile clerului.

Însă nu putem uita că Titu Maiorescu, pe lângă toate lucrurile bune pe care le-a făcut pentru romani în timpul vieții sale, a fost un misogin. Susținea că locul femeilor este la marginea societății pentru că au greutatea creierului mai mică decât cea a bărbaților, fără a lua în seamă că de fapt corpul femeilor este mai puțin greu decât cel al bărbaților. Trist.

Să-l lăsăm pe Maiorescu în misoginismul său și să revenim la Spiru Haret. Acesta era convins că ridicarea stării materiale și culturale a societății se poate face cu implicarea extrașcolară a cadrelor didactice. Astăzi, după 150 ani de la teoria domnului Haret, sunt convinsă că aceasta chiar ar putea fi o soluție pentru societatea în care trăim.

Matematician la bază, cu licența luată la Paris, după moda vremii, Spiru Haret nu s-a limitat numai la a preda geometria, trigonometria sau mecanica rațională, ci a fost primul care a utilizat matematica în exprimarea și înțelegerea fenomenelor sociale. A fost și el un om politic important al vremii și este poate cel mai mare reformator al școlii românești la sfârșitul secolului XIX. Dacă mai notăm că în afară de asta, Spiru Haret s-a îndrăgostit de astrologie în anul trei de liceu când i-a căzut în mână o revistă cu un artiol despre Lună, avem aproape imaginea lui completă. O sută de ani mai târziu, un crater de pe astru primea numele său, recunoscându-i-se astfel contribuția adusă domeniului astrologiei prin teza sa de doctorat Despre invariabilitatea marilor axe ale orbitelor planetare. 

Cei doi, Spiru Haret și Titu Maiorescu, nu semănau câtuși de puțin. De exemplu Maiorescu când scria o scrisoare, îi făcea întotdeauna o copie, pentru posteritate, pe cand Spiru scria pentru prezent. Nu-l interesa nici măcar forma sau felul în care arăta scrisoarea, pentru el împortant era doar conținutul. Era omul care nu făcea favoritisme și care exprima simplu și direct tot ceea ce avea de spus.

Bun, vreau să rețineți măcar atât: pe 15 februarie s-au născut Titu Maiorescu și Spiru Haret. S-a notat?

(Visited 90 times, 1 visits today)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.