Aud din ce în ce mai des cuvântul genial folosit în situații dintre cele mai banale, ajungând până într-acolo ca ieri pe twitter să-l aud alăturat cuvântului club. Club genial. Sunt eu nebună sau un club nu poate fi, sub nicio formă, genial? Hai să ne amintim ce însemnă geniu și de unde vine genialul ăsta:
géniu (génii), s. n. – 1. Cea mai înaltă treaptă de înzestrare a omului…
GENIÁL, -Ă, geniali, -e, adj. înzestrat cu geniu; de geniu, care dovedește genialitate. [Pr.: -ni-al] – Din fr. génial.
Dacă aș fi avut talent, așa mi-aș fi expus părerea despre genii și felul în care eu mă raportez la ele:
Mă refer la geniile canonizate, faimoșii, indiscutabilii: Motzart, Shakespeare, Leonardo da Vinci și alții, cei mai presus de orice bănuială, cei în fața cărora ești obligat să te înclini. Citesc tot ce gasesc legat de această problemă, nu ceva foarte complicat, bibliografii, studii accesibile cuiva ca mine. Mă interesez asupra evoluției lor, asupra vieții lor, compilez anecdote pe care le transmit celor din anturajul meu.
Nefiind nici artist, nici om de știință, eu nu mă tem de umbra lor. Mai presus de orice, îmi place ideea precocității, talentul împins la extrem, puterea de muncă infinită. Fiecare dintre acestea este o revanșă față de reaua-credință ce ne înconjoară, față de lenea generalizată, față de universala sărăcie intelectuală și morală. Sunt pavăze împotriva suficienței și împotriva disprețului față de celălalt. Fiecare dintre genii mă obligă să mă privesc, să-mi înțeleg limitele și să le accept.
tonino benaquista- alter ego
preturi geniale…..acum numa din graba sa nu scapam si un “t” prin genial…ca nu stiu daca atribuirea va mai fi la fel de amuzanta
@Elena- Da, recunosc, asta cu preturi geniale le intrece pe toate, cat despre genitale…
Nu uita de “epic”…:D
A propos..”geniala” observatie!:P
@cafea_amara-da, si epic e folosit aiurea, dar parca nu supara asa tare ca genial. Asta pana intr-o zi. 😀
Din nefericire folosim cuvinte cărora nu le cunoaștem cu exactitate sensul. “Genial” înseamnă altceva pentru fiecare în parte. Și eu mi-am format obișnuința de a-l asocia unor cuvinte/situații/articole etc care practic nu au nici o legătură cu sensul cuvântului. Eu îți mulțumesc că ai scris despre asta și că mi-ai dat o “temă”. Zi frumoasă cu spor 🙂
@NightOn- multumesc frumos, spor si tie!
“deci, e genial ca folosim tot timpul cuvinte pe care nu se potriveste in context. pentru ca de ce, pentru ca suntem fortuiti sa ne dam cultivati, ca se ne dam scule si sa speram sa putem pretinde ca sa ocupam, ca sa zic asa, functii inalte!”
nu, nu m-am tampit, cam asa ar raspunde unii…vad foarte multe persoane cu pretentii ,sau, aere de intelectual rasat, care folosesc, total aiurea, cuvinte care li se par lor pompoase. totul pleaca de la faptul ca, la varsta copilariei, nu au fost obligati, sau, daca au fost obligati, atunci au chiulit, la scoala sa-si faca agenda vocabular: citeai cartea, gaseai un cuvant pe care nu-l stiai, il treceai in carnetel si te uitai in dictionar, dupa care puneai explicatia.
“pentru ca de asta folosim genialitati banale, agramaticalitati …” de fapt, caricaturizam limba romana!
@capca1-no, acu’ chiar te-ai enervat.:(
Excelent articolul. Si eu sunt satul de acest atribut atat de usor acordat. La fel si de “epic”, cum bine puncta cineva.