Jurnal de consilier local- săptămâna 142

Tocmai am văzut prima conferința de presă a 9 roboți umanoizi și mi-e un pic greu să mă întorc la jurnalele mele. Da o să las aici conferința de presă, poate vă interesează.

Săptămâna asta atenția tuturor a fost pe ”Azilele groazei” și căldură. N-am avut nicio ședință, dar am avut câteva întâlniri cu specialiști în protecție socială pentru a întelege mai bine sistemul și nevoile lui. O să las mai jos câteva date, poate dincolo de emoții (vedeți, abia am văzut asta cu roboții și gata mă dezic de emoții) putem să vedem o parte din imaginea de ansamblu a sistemului social și felul în care funcționează el în România, că nu se știe când vom mai fi la fel de atenți la ce se întâmplă în domeniul acesta.

  • Deși auzim des că mulți bani merg anual către protecția socială, ea consumă în prezent 14% -16% din PIB (aici intra și pensiile sociale) față de media europeana care este de 28%. Dap, suntem cam la jumătate.
  • O protecția socială corectă înseamnă bunăstare în comunități. Nu înseamnă că iei de la bogați și să dai la săraci, ci că membrii comunității trăiesc în armonie și siguranță și există șanse mari ca măcar o parte din asistații sociali să poată deveni contribuabili la un moment dat.
  • Formarea continua de personal este o obligație. Este parte din standardul de calitate. Centrele sociale nu pot spune că n-au avut finanțare pentru pregătirea personalului, pentru că teoretic,  standardul de cost include și asta. Standardul de cost este suma primită pentru fiecare om aflat în grija sistemului de asistență socială. Într-adevăr, sumele acestea trebuie ajustate permanent, dar asta e doar o parte a problemei.
  • Aproape că nu exista personal calificat. Chiar și după terminarea facultății, personalul din asistență socială e slab calificat. Asta e o realitate europeană. Hai să vă spun ceva interesant. În Europa, cea mai mare nevoie de asistenți personali pentru persoane vârstnice o are Elveția. Care și plătește bine aceste servicii. Evident că puținii oameni calificați pe care îi avem, au vrut să meargă acolo. A fost nevoie ca între guvernul României și cel al Elveției să existe o înțelegere prin care îngrijitorii romani pot merge acolo 3 luni să lucreze cu forme legale, cu condiția ca 9 luni să lucreze în România în același domeniu.
  • De ce subfinanțarea sectorului este o parte din problemă? Nu doar din punct de vedere al personalului (care am stabilit deja că-i cel mai important și de acolo pleacă totul), dar și pentru că sistemul social urmează sistemul medical. De exemplu, un bătrân cu dizabilități stă în spital 5 zile și apoi, pentru îngrijire pe termen lung ajunge într-un centru. Aici în centru el practic are aceleași nevoi pe care le avea și la spital, ba chiar și de lucruri în plus. Nu e vorba doar despre spălat, schimbat și hrănit, ci de medicație, care continuă chiar dacă omul a părăsit spitalul, tratamentul trebuie cumpărat, administrat de personal calificat, urmărit, ajutat…, de aceea costurile ar trebui să fie în tandem cu cele de spitalizare.
  • Se ia în calcul personalul străin pentru îngrijirea bătrânilor, dar este o măsură foarte greu de implementat, chiar dacă ar veni personal calificat dintr-o altă țară, diferențele de cultură și de limbă fac măsura foarte greu de implementat. Nu imposibil, dar greu.
  • Trebuie neapărat să creștem atractivitatea sectorului. Nu doar salarii mai mari, ci calitatea locului de munca. Să valorizam lucrătorii buni din sector prin toate mijloacele și să sancționăm acolo unde este cazul felul în care s-au făcut controalele. Partea cea mai rea din tot ce se întâmplă zilele astea este că serviciul social va pierde săptămâna viitoare 1/3 din forța de muncă.  Lucrătorii sociali din sistem sunt șocați de ce li se întâmplă, de felul în care sunt efectuate controalele ordonate acum de la guvern, de felul în care sunt tratați cei care au rămas aici în țară să aibă grijă de bătrânii noștri cu nevoi speciale. E simplu să vii din afară în control, să găsești o față de masă roasă la colțuri și să faci o tragedie din asta, să țipi la personal să deranjezi beneficiarii care după ce controlul trece trebuie liniștiți, asigurați că nu se va închide centrul, că va fi aici în continuare casa lor, că vor continua proiectul la care lucrează în curte… Am tot spus zilele astea, e complicat, fraților! Repari ceva și strici altceva, poate mai grav.

În concluzie, avem bani puțini, personal neformat, necesități mari, iar sistemul în sine este neadecvat pentru a putea presta serviciile de calitate. Atâta timp cât nu se va ține seama de nevoile din sistem (beneficiari, personal, legislație reparată), vom tot avea probleme și de-o parte și de cealaltă. Partea bună e că în 5-10 ani, vom avea ajutor pe partea asta cu îngrijirea (dacă urmăriți conferința roboților o să vedeți), deși sinceră să fiu, n-o văd nici în 20 de ani aplicabilă în cazul bătrânilor cu dizabilități.

Mai avem de parcurs 66 de săptămâni. Să fim bine!

(Visited 34 times, 1 visits today)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.