Se încheie azi săptămâna 134. O săptămână cu ședințe, cu aprobări de credite și premieri de copii geniali. Cu ploaie și soare, cu muncă și odihnă, cu plante care prind viață și cu copaci tăiați fără milă. Dar să o luăm pe rând. Mi-am făcut o cafea, sunt în curte la soare, pot începe.
Luni – Am început dimineață cu o ședință de comisie. Scurtă. Am avut de avizat patru proiecte la Comisia de cultură, culte, minorități, protecția copilului, protecție socială, muncă, sănătate și familie. Da, e o singură comisie. Mai târziu am avut o ședință la o scoală din sector și da, eu susțin greva profesorilor, e drept că situația nu e nici albă nici neagră în învățământ, dar mi se pare că-i problema cea mai importantă care trebuie rezolvată în țara asta. Din păcate cred că e aproape imposibil. Ca să înțelegeți, premierul special Nicolae Ciucă câștigă din pensia specială (18000 lei/lună)un pic mai mult decât 7 profesori debutanți (2400 lei/lună). PSD și PNL ne spun că nu au bani pentru a crește salariile celor care ne educă viitorul. Pentru pensii speciale au, pentru profesori și educație în general nu au. Colegii mei parlamentari USR au depus o lege și mai multe amendamente pentru a crește salariile profesorilor debutanți. PSD și PNL le-au respins pe toate. Și ca să înțelegeți cum stă treaba cu amendamentele, revenim în Sectorul 3 imediat.
Marți – Am primit o suplimentare a ordinii de zi și tare m-am bucurat pentru că primul proiect pe OZ suplimentară era acordarea unui sprijin financiar în vederea participării echipei ZGRIPTOR (de la Liceul Teoretic Internațional de Informatică București) la ”Internațional Space Development Conference 2023”. Echipa este formată din 8 elevi care au proiectat o stație spațială în întregime (cu structuri de bază, calcule pentru plasarea pe orbită, nevoi sociale, sisteme de reciclare a resurselor dar și a deșeurilor, model economic și de guvernare, vă zic, tot), proiect cu care au câștigat locul 2 la concursul de Așezări Spațiale organizat de NASA.
Și cum știa că anul acesta, la Olimpiada Balcanică de Matematică pentru seniori, cinci elevi de la același liceu de Informatică au câștigat medalii de aur și argint, colega mea Mihaela VĂCARU a formulat un amendament prin care să fie premiați și copiii cu rezultate extraordinare la acest concurs. Deși inițial, cu 15 voturi pentru și 14 abțineri amendamentul a picat, așa cum a aflat probabil toată România, până la urmă și-au dat și conducătorii ședinței seama că 14, deși s-a născut înaintea lui 15, e totuși mai mic și amendamentul a trecut. Dacă nu știți despre ce vorbesc, vă las link in comentarii.
Miercuri – Dar altceva voiam să spun despre amendamente. Nimeni nu le citește. Eu așa cred. Nimeni nu citește amendamentele propuse de noi. Și ca să nu greșească, tot nimeni nu votează împotrivă, decât foarte rar. Puteți verifica. Toată lumea se abține și merge mai departe. Ca și cum amendamentele n-ar exista. Vă dau imediat un exemplu.
Am avut la punctul 18 de pe OZ inițială, un proiect prin care se solicita PMB-ului, doar așa, să poată da primarul o declarație politică, pentru că deja PMB-ul a declarat că va face asta și colegii noștri consilieri generali au proiecte depuse în acest sens, și anume să fie mărite amenzile pentru tăierea copacilor. Pentru că am vrut să solicităm mai mult decât creșterea unor amenzi care cu greu cred că-i pot opri pe cei interesați să defrișeze terenuri, grupul USR a propus amendament care prevedea ca cei care defrișează fără autorizație să fie obligați să planteze la loc in proporție de 2 la 1. fix în locul în care au defrișat, ca primăriile de sector cu cea generală și alte autorități să constituie echipe de intervenție rapidă cu schimb de informație în timp real și decizii imediate și să afișeze rezultatul intervențiilor pe site-urile lor, precum și ca pentru terenuri private de interes public (cum e zona retrocedată de unde chiar săptămâna asta au fost scos lemn în mașini acoperite), primăriile de sector și cea generală să creeze asocieri pentru recuperarea lor, să facă un plan acțiuni cu responsabili și finanțare. să le publice pe site cu rezultatele lor. Amendamentul a avut 13 voturi Da, 0 împotrivă și 14 abțineri. Aia zic!
Joi – Azi a fost ziua ședinței de Consiliu Local de care tot vă povestesc. Aș putea să vă mai spun că au mai fost amendamente. Hai să mai luăm unul. Școala de vară care nu s-a mai ținut la nivelul sectorului până acum. Foarte frumos, să avem școala de vară, să poată copiii să-și petreacă organizat timp împreună în vacanță, dacă tot sunt în București. S-au înscris două școli. Amendamentul nostru a fost ca în loc de 1 milion de lei să se aloce 6,5 milioane pentru program și să se poată înscrie și alte școli și licee care doresc să organizeze pe timpul verii activități cu copii, iar aceste activități să cuprindă și sport, limbi străine, informatică, științe, robotică, muzica, teatru, dans, precum și educație non-formala.
Fiecare școală, liceu sau colegiu participant ar fi fost nevoie să transmită programul de activități pe care îl oferă si modalitatea de înscriere a elevilor către primărie, pentru a fi publicate pe pagina de internet a acesteia, centralizat, astfel încât elevii și părinții să-și fi puteau alege școala și activitățile la care doreau să participe. Primăria Sectorului 3 urma să pună la dispoziția profesorilor, elevilor si părinților o aplicație de culegere feed-back ce urma să ajute atât organizatorii cât și participanții să-și îmbunătățească activitățile și să învețe unii de la ceilalți. Amendamentul a avut 12 voturi Da, 0 Nu și 14 abțineri.
Vineri – Hai să vă explic cum a fost și cu proiectul PNL-ului cu dotarea școlilor din sector cu defibrilatoare. Da, a fost pe OZ și proiectul ăsta, pentru 2 milioane de lei, școlile ar fi cumparat niște aparate. Le-ar fi folosit cineva vreodată? Nu știm. Da, erau acolo trecute și niște cursuri de prim ajutor pentru copii, pe care Crucea Roșie și alte ONG-uri deja le organizează pentru elevii din sector și avem în Parlament proiect de lege depus pentru asta, deci proiectul PNL era doar pentru punctat politic. Am făcut un calcul, erau bani mulți alocați așa că am propus un amendament prin care să fie incluse și piețele din sector în proiect, acolo prezența unui astfel de aparat ar fi fost cel puțin la fel de necesară. Amendamentul USR nu a trecut, normal, până și inițiatorul proiectului de la PNL a votat abținere. Practic n-a vrut ca proiectul lui să fie extins. Ne-am abținut și noi la proiect, dar asta nu trebuia să-i împiedice pe PNL-iști și PSD-isti să-l treacă așa cum au trecut și creditul pe care l-au luat cetățenii din Sectorul 3 pe o perioadă de 15 ani. 340 milioane, credit nou pe care l-au aprobat împreună PSDNL-iștii. Cel puțin eu eram sigură că va trece și fără voturile noastre. Ce s-o fi întâmplat?
Sâmbătă – Ieri am citit aproape toată ziua. am vrut să uit de tot și toate. Recitesc Mândrie și prejudecată, și mă gândesc cât de departe suntem de vremurile acelea. Am luat și pauză pentru îngrijit florile și vopsit o scară pe terasă, dar nu mă pot lăuda cu mai mult.
Duminică – Azi scoatem bicicletele, e vreme numai bună de pedalat și observat împrejurimile. Înțeleg că vin ploi săptămâna viitoare, așa că hai, toată lumea la plimbare azi, că e păcat de vremea asta să n-o prețuim cum merită.
Mai avem de parcurs 74 de săptămâni. Să fim bine!
https://vm.tiktok.com/ZGJ9RHsyq/