Bugetare participativă – prezentare proiecte digitalizare, sport și protecția mediului

Trei zile!!!

Am ajuns pe ultima sută de metri cu prezentarea, dar și cu votarea proiectelor. A fost un proces destul de greoi, recunosc, dar platforma a suferit modificări și e din ce în ce mai prietenoasă, să sperăm că anul viitor va merge brici.

Vă reamintesc că am scris aici prezentarea proiectelor de la categoriile infrastructură stradală, amenajare spații verzi și mobilitate iar aici pe scurt despre proiectele de la educație și cultură.

Continuăm cu ultimele trei categorii, sunt proiecte extrem de atractive și numai bune de pus în practică:

8. Categorie: digitalizare

8.1.Primărie 100% digitală – doar hârtii în format electronic – doar semnături electronice calificate – platforma electronică de management al documentelor – plata taxelor si impozitelor doar online sau la stațiile de plata – task-uri repetitive pe calculator realizate automat – program cu publicul 24/24 cu ajutorul unui chatbot online cu inteligenta artificiala – punerea la dispoziție, de către Primăria Sector 3, cu titlu gratuit, cetățenilor Sectorului 3, a semnăturilor electronice calificate pentru a trimite cereri in format electronic. Toți angajații Primăriei Sector 3 trebuie sa aibă și să folosească semnături electronice calificate. Integrarea unei platforme electronice de management al documentelor, astfel încât angajații Primăriei Sector 3 să nu mai fie nevoiți să plimbe documente. Eliminarea casieriilor. Task-urile repetitive de pe calculator să fie realizate automat cu ajutorul RPA (Robot Process Automation). (proiectul are acum 56 voturi)

8.2 Consultantul online al cetățenilor S3 – Avantajele pe care consultantul online le aduce cetățenilor: Disponibilitate 24/24h – Indiferent de oră, de zi sau de program, consultantul online poate răspunde oricăror solicitări. Mai exact, este disponibil atât noaptea, în weekend, în timpul sărbătorilor legale, cât și în zilele în care condițiile meteo nu sunt favorabile; Posibilități variate de interacțiune – mail, chat, telefon, mesaj Facebook, Whatsapp, dictare vocală pentru persoanele cu handicap, fără a fi nevoie sa se instaleze vreun software special; Cetățenii Sectorului 3 au posibilitatea de a oferi feedback persoanei cu care intră în contact. Acest lucru poate reprezenta un rezultat important pe bază căruia Primăria își poate îmbunătăți serviciile; Conversațiile inițiate de cetățeni pot fi continuate din punctul în care s-au încheiat, pe mai multe dispozitive. Pe scurt, consultantul online are capacitatea de a păstra istoricul complet al discuțiilor anterioare; Tehnologie ce poate fi implementată pe mai multe dispozitive: mijloace de transport, primărie, centre comerciale. Cetățenii Sectorului 3 pot afla răspunsurile de care au nevoie fără a fi nevoiți să contacteze o persoană din interiorul Primăriei și fără să aștepte ore sau zile pentru a primi un răspuns din cauza faptului că angajații se află în afara programului de lucru. (proiectul are acum 19 voturi)

8.3. SMART SCHOOL – Investind în viitor – În contextul pandemiei, nevoia de a face școala mai atractivă și mai eficientă pentru copii a devenit și mai pregnantă.  Astfel, a apărut ideea acestui proiect. Proiectul urmărește dotarea Școlii Gimnaziale Nr. 88 cu tehnica necesară inovării educației. Punctul de pornire va fi implementarea unui sistem informatic la nivel de școală, dotarea fiecărei săli de clasă cu laptopuri performante, table interactive și sistem audio performant, pentru a veni în sprijinul eficientizării actului didactic.  Beneficiarii principali ai proiectului vor fi cei aproximativ 1200 de elevi actuali și viitorii elevi ai Școlii Gimnaziale Nr. 88, întreg corpul profesoral, dar și comunitatea, prin pregătirea viitorilor adulți care vor fi capabili să trateze cu responsabilitate calitatea de cetățean al comunității. Principalele beneficii ale implementării acestui proiect prin obiectivele urmărite sunt:  scăderea absenteismului;  creșterea performanțelor școlare ale elevilor;  îmbunătățirea rezultatelor școlare;  eficientizarea procesului de predare-învățare-evaluare;  specializarea resursei umane implicate în mod direct în actul educațional;  sporirea interesului elevilor pentru activitățile de învățare;  eficientizarea comunicării școală-elev-familie;  stimularea creativității și a imaginației. (proiectul are acum 240 voturi)

9. Categorie: Sport

9.1. Acoperire terenuri tenis+instalare anexe(vestiare, recepție) din parc Titanii pentru a putea fi folosite si in sezonul rece – Comunitatea poate atrage si susține o asemenea investiție din mediul privat pt acoperirea și întreținerea acestor structuri peste terenurile din Parcul Titanii, având experiență în dezvoltarea juniorilor, sportivilor de competiție și agrement. Investiția ar consta în, pentru 2 sau 3 terenuri, ridicarea unor structuri ușoare pe aluminiu sau lemn, acoperite cu prelata si cu laterale glisante pt ventilarea pe timp de vara, crearea unor spații pt vestiare, toalete, recepție. Practic dezvoltarea spațiului la nivel de baza sportivă utilizabila pe întreaga perioadă a anului. Schimbarea suprafeței de joc într-o suprafață omologata ar fi cu siguranță o opțiune. Terenurile de tenis deja existente pot fi folosite in prezent pe o perioada redusă, din păcate sub potențialul lor maxim pt comunitate, nu se organizează competiții, cursuri de instruire, peretele de tenis de la terenuri nu este întreținut. (proiectul are acum 37 voturi)

9.2. Mișcare pentru imunizare – Aceste activități de inițiere în sport și nutriție, sunt benefice creșteri calității vieții, au o importanță deosebită în creșterea imunității, îmbunătățirea sănătății și a stării de bine a cetățeanului. Acțiunea primăriei în aceste tipuri de activități, duce la reducerea îmbolnăvirii cetățenilor, la reducerea vizitelor la medic ale cetățeanului, cât și inițiere a cetățeanului în a face sport și aș adăuga o alimentație corectă și sănătoasă.  Zona de amplasament și desfășurare propusă e Parcul TITAN, zona satului Calul Titanilor. (proiectul are acum 13 voturi)

9.3. Sectorul 3 descoperă oina – Activitățile vor debuta cu un curs de formare pentru cadrele didactice din Sectorul 3. Acesta are ca scop consolidarea cunoștințelor în ceea ce privește regulamentul de joc, respectiv predarea jocului de oină. Din punct de vedere al infrastructurii, se vor dota instituțiile de învățământ și cele dedicate tinerilor cu material sportiv. Terenurile de sport și sălile de sport pot fi tușate și adaptate pentru a putea practica acest sport. Se pot construi mici terenuri în arealul parcurilor pentru practicarea oinei în 6. Se vor ține activități de inițiere pentru tinerii de diferite vârste (7-20 ani). Acestea vor avea atât un caracter teoretic, în care se va vorbi despre istoria și regulamentul jocului de oină, cât și un caracter aplicativ, urmând a se realiza ateliere specifice elementelor de baza ale acestui sport. Se vor realiza diferite concursuri, atât la nivel individual (aruncarea la țintă, lovitura de baston) cât și la nivel de echipă. În final, se vor demara activitățile de practicare a acestui sport la nivel oficial, prin înființarea unei secții de oină în cadrul unui club sportiv. (proiectul are acum 200 voturi)

10. Categoria Protecția mediului, protecția animalelor, ecologizare

10.1. Spații depozitare deșeuri menajere și reciclabile – Spații cu platforma turnata din ciment la fiecare scara a blocului, amenajate pe aproximativ 9 mp/scara din spațiul alocat grădinii din fața blocului. Acest spațiu să fie împrejmuit cu panouri decorative pentru mascarea pubelelor si ușa de acces cu cartela magnetica.

Ar trebui sprijinit/implementat proiectul pentru că ghenele din interiorul blocului sunt desființate de aprox. 10 ani, proprietarii nemaifiind de acord cu redeschiderea lor din cauza mirosului, a gândacilor și uneori a prezenței rozătoarelor. În momentul de față pubelele sunt depozitate în fața scării ocupând o parte însemnată din spațiul de intrare în bloc. Zona de amplasament ar fi Str. Prevederii nr.21, Bl.G15, Sc.A-D, iar beneficiarii direcți sunt proprietarii Bl. G15. (proiectul are acum 17 voturi)

10.2. Mediu curat, cetățeni sănătoși! Curățarea străzilor cu aspiratoare urbane electrice.

Cel mai ieftin aspirator stradal are o valoare aproximativa de 6.000 lei (TVA inclus), asta înseamnă că potrivit bugetului alocat unui proiect, pot fi achiziționate cel puțin 50 de aspiratoare stradale. Posibil ca prețul sa fie obținut la o valoare mai mica, având în vedere achiziția unui număr mare de astfel de obiecte. In secolul 21, când poluarea este la cote maxime, în Sectorul 3 se folosesc pentru curățenie suflante de frunze. Aceste suflante nu sunt folosite strict pe spațiul verde ci sunt folosite pe tot spațiul public al sectorului, pe trotuare, pe strada, pe sub mașini, astfel tot praful nu este spălat, nu este strâns ci este ridicat in atmosfera. Primăriile marilor orașe europene se preocupă in permanenta de sănătatea cetăților lor, de ce să nu o facă și Primăria sectorului 3 prin încetarea folosirii suflantelor care doar împrăștie praful, cu aspiratoare care chiar colectează praful, adună gunoiul și îl depozitează in condiții ecologice si sănătoase pentru cetățeni. Oprirea folosirii suflantelor în procesul de curățare al domeniului public Sector 3, urmată de demararea licitației pentru achiziția aspiratoarelor stradale și achiziția acestora, urmată de scoaterea lor pe domeniul public pentru curățarea străzilor este obiectivul acestui proiect. (proiectul are acum 112 voturi)
10.3. Pubela Inteligenta – Proiectul dorește să implementeze un sistem de gestionare al deșeurilor prin care pubela să notifice serviciul de salubritate când ea depășește un anumit nivel stabilit în vederea golirii acesteia. Implementarea rețelei LoRaWAN în Sectorul 3 în vederea implementării infrastructurii necesară “Lucrurilor internetul” cunoscute si ca Internet of things sau IoT​. Acoperirea zonelor în care urmează sa fie montați senzorii​. Rețeaua LoRaWAN este o rețea fără fir ce poate oferi transfer de date mic și cu pierderi de pachete, dar are o arie mare de acoperire. Implementarea sistemului pentru 88 de pubele de capacitate mare ce se supra aglomerează, optimizarea numărului de pubele din anumite zone, îmbunătățirea calității vieții, oferind un mediu înconjurător curat și gestionat mai eficient​ sunt câteva din obiectivele acestui proiect. (proiectul are acum 29 voturi).
Sper ca cele mai bune proiecte să câștige! Și mai sper ca acestea să vă dea idei pentru anul viitor și să avem în 2022 mult mai multe proiecte înscrise, dar și mai mulți cetățeni implicați în procesul de vot. Succes tuturor!
(Visited 185 times, 1 visits today)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.