În prima zi din an mi-am cumpărat o carte. Ieri am terminat-o și azi vreau să vă spun cum a fost. Deși anul trecut am citit multe cărți, nu prea am scris despre ele pe blog și vreau să nu se mai întâmple asta, pentru că mi-e mai ușor mie să-mi amintesc la sfârșit ce-am citit. Știu, aș putea să folosesc tot felul de site-uri și aplicații mișto care-ți țin evidența, dar știți ceva, astea nu-s pentru mine. Eu sunt mai old fashion (nu credeam să spun vreodată asta) și prefer ori să le scriu pe blog, ori să le țin minte. Vorbim azi despre Excepționalii, o carte scrisă de Malcom Gladwell care vă va răsturna toate preconcepțiile despre oamenii de succes.
Trebuie să ai talent? Trebuie! Trebuie să înveți cât poți de mult? Trebuie! Trebuie să muncești pe brânci? Trebuie! Sunt astea de ajuns pentru a ajunge un om de suuces? Nu sunt! La fel de mult ca talentul, ambiția, munca și învățătura, contează și contextul economic, mediul familial, perioada în care te-ai născut… Practic contează să fii omul potrivit la locul potrivit. Desigur, Gladwell își argumentează excelent ideile, cu studii de caz și exemple excelente pe care musai trebuie să le cunoașteți.
Acum, să nu ne culcăm pe o ureche, nu vei fi niciodată la locul potrivit dacă nu ești suficient de bine pregătit. Se spune că regula, pentru un a fi foarte bun într-un domeniu, este să ai 10000 de ore de muncă traspuse în practică. Zece mii de ore este numărul magic al măiestriei.
Cartea este extrem de buna, undeva în primele trei cărți de dezvoltare personala pe care eu le-am citit. Și-am citit câteva. Îmi voi aminti de ea și peste 10 ani? Da, cu siguranță, mai ales atunci când mă voi urca în avion și mă voi ruga în gând să n-am piloți columbieni. Glumesc! Dar cartea mi-o voi aminti. Nu-i ca majoritatea celorlalte, cu scheme, principii și alte bălării. E cu argumente, cu exemple, cu studii de la minus infinit până în zilele noastre. Cu argumente am zis? Bun. Puneți mâna și citiți cartea asta!
Exercițiul nu e acel lucru pe care îl faci când ajungi undeva. E acel ceva pe care îl faci ca să ajungi undeva.