Lumea nu se invarte in jurul nostru

Dar suntem și noi o mică parte din ea. Infimă, mica, aproape invizibila, dar importantă. Atât de importantă că viețile altor oameni depind de noi și de deciziile pe care luam în fiecare zi. Și totuși lumea nu se învârte în jurul nostru.

Se întâmplă zilnic în lume lucruri care nu depind de noi personal, încât uneori sunt îngrozită și mă întreb dacă viața noastră are vreun rost. Ne-am născut și noi să însemnăm ceva sau orice am face lumea oricum merge mai departe fix în aceeași direcție în care ar fi mers și dacă nu existam noi?

De exemplu, știați că undeva la Polul Sud există detectorul IceCube Neutrino Observatory, înzestrat cu peste 5.000 de senzori optici, meniți să capteze neutrini?

Ca să înțelegem ce sunt neutrinii trebuie să știm că pe măsură ce protonii şi nucleii sunt acceleraţi, ei interacţionează cu gazul şi cu lumina de fundal din apropierea sursei şi produc particule subatomice, precum pioni şi kaoni cu sarcină, ce se descopun ulterior, emiţând neutrini. Dap, v-am pierdut. Totuși continuați, nu mai e mult.

Se încearcă astfel aflarea originii razelor cosmice ce vin spre pământ din toate direcțiile. Întrucât acestea au sarcină electrică, ele interacționează cu diferite câmpuri magnetice și sunt deviate astfel de la cursul inițial, făcând practic imposibilă aflarea sursei de la care provin. În schimb, neutrinii nu au sarcină electrică, așa că ei se deplasează în linie dreaptă și, odată captați, oamenii de știință  speră să le afle originea.

Deocamdată sunt cunoscuți neutrinii ce provin de la Soare sau din atmosfera terestră, iar de curând, în detectorul de care vă spuneam mai sus, au fost captați 28 de neutrini care nu provin nici de la Soare nici din atmosfera noastră.

Bun, acum ca să înțelegeți legătura noastră cu neutrinii ăștia, aflați că ei reprezintă unul dintre elementele de bază din Universul nostru și n-o spun eu ci doamna Kara Hoffman, profesor de fizică la Universitatea Maryland.

Și tot dumneaei spune și asta: “Miliarde de neutrino traversează trupurile noastre în fiecare secundă, menţinându-şi în tot acest timp viteza şi direcţia, iar cei mai mulţi dintre ei provin de la Soare sau din atmosfera terestră, în timp ce neutrino cosmici sunt mult mai rari.” 

Dacă vreți să aprofundați subiectul dați un click aici, dacă vreți să ne întoarcem la treburile noastre, alea lipsite de importanță (asta în timp ce neutriții își face de cap prin corpurile noastre), vă aștept cu drag aici în fiecare zi.

(Visited 73 times, 1 visits today)
Cris

Uuuu acum ca ai explicat mai pe intelesul meu, pare interesant 🙂 descopera.ro e printre site-urile mele preferate, in primele mele zile la noul job (acum 2 sapt) aveam access limitat, am suferit dupa blogurile pe care le citesc (yours included ;)) , dar descopera.ro mergea, asa ca l-am rasfoit pe indelete.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.