Jurnal de consilier local – săptămâna 208

Să ieșiți neapărat azi afară, cel puțin cei care locuiți în București. E o zi de toamnă foarte frumoasă și e păcat să nu profităm toți de ea. Eu am pornit pe jos de dimineață, și-am mers la pas pe 4 străzi din cartier. Am împărțit pliante cu candidații noștri la alegerile care vor urma. Mi-a plăcut mult. Nu numai vremea, mi-au plăcut și oamenii și vibe-ul. Viața în cartier în diminețile de weekend e un pic diferită de restul zilelor. E plină de mișcare, de mirosuri și oameni relaxați. Mi-a făcut plăcere să vorbesc cu fiecare dintre ei și îmi creștea inima de fiecare dată când oamenii atunci când vedeau pliantul ziceau ”a, USR, bun, ia să vedem”.

Nu știu dacă vă mai amintiți, dar noi săptămâna asta am avut ședință de CL, cea cu 73 de puncte la care s-au adăugat 3 suplimentare. Din fericire la astea 3 în ședință n-a mai fost cvorum, dar trebuie să vă spun că primul punct suplimentar era să aprobăm un contract de 13 milioane de euro pentru Algorithm Construcții să facă amenajări în, ați ghicit, Hala Laminorul. N-a trecut proiectul, dar e din nou pe OZ a ședinței de săptămâna viitoare.

Vorbim imediat și despre ședința nouă, mai rămânem un pic pe cea veche și vă mai zic odată în caz că n-ați aflat, bursele de merit și cele sociale au crescut săptămana asta și datorită nouă, cărora ni se părut ușor nedrept ca o bursă socială să fie egală cu una de merit și am amendat proiectul cum am considerat noi că e mai echitabil. În urma acestei modificări, bursa de merit a crescut la 750 lei (450 lei de la bugetul de stat și 300 lei de la bugetul S3), iar cea socială a ajuns la 600 lei (300 lei de la bugetul de stat și 300 lei de la bugetul S3). Susținem performanța școlară, încurajând elevii să continue să studieze aprofundat. În același timp, ne asigurăm că toți copiii au șanse egale de a accesa o educație de calitate, indiferent de condițiile socio-economice. Vorbim de bursele care se acordă în anul școlar 2024-2025.

Să trecem acum la ședința de săptămâna viitoare, o ședință extraordinară de data asta, cu 184 de proiecte pe ordinea de zi. E drept că majoritatea sunt aprobări de creșteri de impozite pe clădiri și terenuri la niște proprietăți lăsate în paragină de pe raza sectorului 3.
Personal am o problemă majoră cu proprietățile acestea. Urăsc să trec pe lângă case dărăpănate și garduri care stau să cadă în mijlocul Bucureștiului. Nu-ți găsești timp/bani/motivație s-o renovezi, vinde-o și ia-ți o proprietate decentă pe care ești în stare s-o întreții. Sau (și din păcate așa prefera majoritatea) plătești un impozit de două trei ori mai mare pentru ea. Partea cea mai rea e că multe dintre proprietățile astea sunt închiriate, iar proprietarilor nu le pasă decât de încasat chiria. Nu investesc decenii întregi nimic în proprietățile respective.
Orice om care locuiește la casă știe că, așa cum casele se îngrijesc pe dinăuntru, ele așa trebuie îngrijite și pe dinafară. Că le cade tencuiala, că faci curat în curte, că putrezește gardul și trebuie schimbat, că mături la poartă, că uzi și florile de afară, tot timpul e ceva de făcut/reparat și acolo. Și acum imaginați-vă că nimeni nu face nimic ani de zile. Zeci de ani.
Evident, primăria nu poate interveni decât acolo unde neîngrijirea proprietății poate afecta viața comunității. De exemplu burlane neasigurate care pot cădea pe oamenii care trec pe trotuar sau mașinile care trec pe stradă, tencuială care cade, garduri care stau să cadă, mirosuri și gunoaie care poluează zona și tot așa. Și să știți că aceste creșteri de taxe nu vin așa direct, nu. Proprietarii sunt mai întâi somați să-și repare proprietățile, iar dacă nici după somație nu o fac, atunci abia ajung în situația de a plăti impozite mai mari.
Restul sunt proiectele care n-au trecut în ședința trecută și se speră că vor fi votate acum. Inclusiv banii pentru Laminorul, evident.
N-aș putea să vă spun dacă asta va fi ultima mea ședință de Consiliu Local în calitate de consilier, dar chiar de-ar fi așa, ne luăm la revedere săptămâna viitoare, când voi avea de redactat ultimul jurnal de consilier. Aș minți dacă v-aș spune că știu exact ce voi scrie acolo, dar nu mai e mult și vom afla. Știu însă sigur că nu voi face un bilanț și mai știu și că nu-mi va fi ușor să-l scriu.

Mai avem de parcurs, din acest mandat, o săptămână. Să fim bine!

(Visited 23 times, 1 visits today)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.