Jurnal de consilier local – săptămâna 207

Sigur, am scris multe jurnale în duminicile ultimilor 4 ani, dar nu-mi amintesc să fi început să scriu unul după ora 20:00. Dar cum toate au un început, azi am ajuns acasă puțin după opt seara, așa că mă apuc de scris.

Nu-i deloc ușor să mă decid ce să scriu atunci când săptămâna viitoare ne așteaptă o ședință de Consiliu Local cu 73 de puncte pe ordinea de zi. Care ședință ar putea fi ultima. Ar putea.

Avem suplimentarea de la bugetul local a sumelor pentru bursele elevilor din Sectorul 3. Pe scurt, legea zice că bursa de merit e minim 450 lei/lună, bani pe care copiii îi primesc doar pe durata anului școlar și bursa socială e minim 300 lei, bani pe care copiii îi primesc și pe timpul vacanțelor școlare. Autoritățile locale au posibilitatea de a suplimenta aceste sume și ai noștri s-au gândit așa: hai să le dăm la toți la fel. Așa că avem pe ordinea de zi majorarea cu 150 lei a burselor de merit și cu 300 lei a burselor sociale. Partea tristă la povestea asta este că un copil care provine dintr-un mediu dezavantajat din punct de vedere economic, dar care învață foarte bine și s-ar încadra la o bursă de merit, va renunța la ea și va opta pentru bursă socială, pentru că-s practic aceeași bani pe care îi va încasa totuși și pe perioada vacanțelor.

Avem rectificare de buget. Creștem cheltuielile cu 22 de milioane lei acum pe ultima sută de metri din an (teoretic bugetul nu mai poate fi rectificat după 31 octombrie), în condițiile în care nu s-au realizat nici veniturile prognozate până acum și nici cheltuielile pe care au zis ca le fac. Dar, hei, să mai creștem un pic sumele. Dacă vă interesează, bugetul sectorului nostru este în 2024 în sumă de 3,28 miliarde lei.  Aproape 10.000 lei pentru fiecare locuitor din sector. Anual.

Urmează apoi pe ordinea de zi mai multe proiecte de învățământ dual cu contracte pentru meserii ca instalator și vânzător.

După care avem aprobări și actualizări de indicatori economici, de documentații de avizare și devize pentru reabilitări de blocuri și unități de învățământ care parcă s-au repetat în buclă în acești 4 ani și la care mă gândesc uneori așa cum se gândeau pe vremuri bunicile la nunțile nepoatelor: să trăiesc și eu să apuc să le văd terminate (de investiții zic).  Sunt multe și greu de urmărit, aprobări peste actualizări peste revizuiri peste devize noi sau refăcute, ceva aproape fără cap și coadă.

Ședința se va încheia ca aproape de fiecare dată în ultimul timp, cu numiri de administratori în societățile primăriei.

Desigur, n-am reușit să cuprind mai sus toate proiectele de pe OZ, dar nici măcar eu nu le-am parcurs pe toate (o să am seri pline până joi), iar dacă vreți să le citiți și voi le găsiți pe site-ul primăriei, îmi ziceți și vă trimit link că nu-i tocmai intuitiv de ajuns la ele.

Mâine începe o nouă săptămână, n-am vorbit prea mult despre cea care tocmai a trecut pentru că efectiv eu n-am putut trece de prestația generalului Ciucă în emisiunea lui Măruță și simt o tristețe profundă, dincolo de revoltă sau mânie pentru cei care conduc țara asta. Și ca de fiecare dată, cred că mai jos de atât nu se poate. Urmează alegeri! Hai să alegem România, o Românie pentru toți, nu doar pentru unii, oameni buni!

Mai avem de parcurs, din acest mandat, 2 săptămâni. Să fim bine!

(Visited 5 times, 1 visits today)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.