Jurnal de consilier local – săptămâna 202

Trec săptămânile și mai repede decât ne-am așteptat, a trecut și vara. Și mai important decât asta e faptul că luni începe un nou an școlar, iar străzile și magazine au avut alt vibe săptămâna asta. Din păcate școlile nu-s chiar pregătite să-și primească înapoi elevii, dar vorbim noi și despre asta.

Pentru început vreau să vă spun că luni am primit un convocator pentru o ședință extraordinară cu un sigur proiect. E vorba despre aprobarea unui parteneriat între sectoarele municipiului București care să permită Bucureștiului să participe la Misiunea Oglindă a Misiunii UE ”100 de orașe inteligente și neutre din punct de vedere climatic până în 2030” (M100).

Adică, în perioada iunie-septembrie 2024, urmare a unui apel deschis de propuneri de proiecte derulat la nivel național, 10 orașe vor fi selectate printr-un proces competitiv în cadrul inițiativei M100. Participarea la acest program va da posibilitatea orașelor alese din România de a genera schimbări pozitive și pe termen lung. Vor beneficia de oportunități pentru a-și îmbunătăți impactul asupra mediului și de a-și construi comunități durabile și implicate. Evident, proiectul a fost aprobat miercuri.

Și acum să ne întoarcem la școli. Se lucrează încă în atât de multe din ele… Se știa de la început că așa va fi? Se știa. V-am zis de 4 ani încoace că lucrurile nu se fac cu cap în Sectorul 3? V-am spus. Asta nu se întâmplă numai la noi dar aici Negoiță ia medalia de aur pentru incapacitatea de a face un plan coerent al unor lucrări, fie ele simple sau complexe.

Vor suferi, desigur, copiii, și știți ce e și mai trist de atât? Faptul că după sacrificiile acestea (ore mai scurte, învățarea în 3 schimburi, curți de școală pline cu materiale de construcții, ore deranjate de zgomotele de șantier, pericolele la care se expun copiii în apropierea construcțiilor în desfășurare, clase întregi de copii dintr-o scoală mutate temporar în altă școală), după toate astea spun, școlile și grădinițele nu vor fi ceva wow, ceva pentru care să zici că a meritat așteptarea. Nu. Vor fi aceleași cuburi care nu-ți inspiră nimic în care elevii vor studia aceleași chestii ca acum 30-40 de ani. În timpul ăsta omenirea merge înainte și noi vrem ca în 2030 să avem orașe neutre din punct de vedere climatic.

Poate e ăsta un moment bun ca toată lumea să se gândească ce vrea mai departe pentru România. Noi, USR, începând de astăzi strângem semnături pentru Elena Lasconi, primul candidat la funcția de Președinte al României, cu șanse reale, care nu provine din nomenclatura comunistă. Avem nevoie (ca de fiecare dată) de semnături pentru a participa la alegeri atât pentru președinție cât și pentru parlamentare. Toate partidele au nevoie de ele, dar noi le strângem pe bune, în stradă, de la oameni reali. Oameni cu care vom face alianță la alegerile acestea, oameni pe care îi vom reprezenta după aceste alegeri.

Știu că de multe ori cetățenii au senzația că nu pot schimba nimic, mă încearcă și pe mine uneori sentimentul ăsta, dar îmi amintesc repede că nu există cineva care să lupte pentru noi, în locul nostru. Noi, eu, tu, ceilalți ca noi, e nevoie să facem lucrurile să se miște și chiar dacă nu ne putem implica mai mult, măcar să alegem informat oamenii care să lupte pentru noi.

Și cum convingerea mea e că totul pornește de la educație, să revenim la școală. Cu toate problemele despre care știu și eu, știți li voi,  cunosc copii care abia așteaptă să înceapă școala și mai știu și cadre didactice care pregătesc cu mare emoție întâlnirea cu noile generații de elevi. Și pentru ei toți merită să ne bucurăm și noi că începe școala și să încercăm în fiecare zi să facem mai mult. Mult succes, copii! Multă răbdare, părinți! Multă înțelepciune, cadrelor didactice! Hai cu terminarea șantierelor din curtea școlilor, primare Negoiță!

Vă las cu niște poze primite de la părinți. Sunt imagini de azi de la câteva școli și grădinițe din sector.

Mai avem de parcurs din acest mandat, 7 săptămâni. Să fim bine!

(Visited 11 times, 1 visits today)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.