Jurnal de consilier local – săptămâna 197

Sunt în concediu prin vecini. Azi după masa de prânz, când toți ceilalți s-au pus la somnul de după-amiază eu am început să scriu. Nu cred că vă țin mult că nu-s mari noutăți de discutat, vreau doar să spun câteva cuvinte despre cum văd eu partea asta cu spălatul străzilor în general (da, știu că am mai scris, dar voi repeta până undeva acolo sus se va înțelege) și cu spălatul parcărilor în general.

Dacă strada ar fi stradă și parcarea parcare, spălatul ar fi ușor de programat si toată lumea ar fi mulțumită. Bine, aproape toată lumea, că știm sigur, vor exista mereu și nemulțumiți. Doar că la noi apare problema parcărilor a marginea șoselei/străzii și aici problemele devin complicate. Dacă parcarea poate fi curățată și de două ori pe an, strada trebuie spălată des. Cel puțin o dată pe lună. Da, știu că este acum un exces de zel din partea primăriei care promite spălatul parcărilor în fiecare săptămână, dar să fim sinceri, știm cu cine avem de-a face, nu va dura mult.

Și înainte de a va spune cum văd eu lucrurile, aș vrea să-i asigur pe toți cei care cred că noi, consilierii, am fost consultați în vreun fel în stabilirea felului în care să se facă această curățare a parcărilor, ei bine asta nu s-a întâmplat absolut niciodată în acest mandat. Și acum să vedem unde-i problema și cum scăpăm de ea.

Am citit săptămâna asta foarte multe păreri ale celor nemulțumiți că urmează să se spele parcarea săptămânal în niște intervale orare în care parcările au cel mai mic grad de ocupare. Problema oamenilor era, desigur, nu faptul că se spală, ci, ele erau mai multe și am să încerc să le enumăr:

  • anunțarea din scurt a acestei acțiuni. Să spui azi că de mâine începi o acțiune în care depinzi în mare măsură de cei pe care ai uitat să-i anunți din timp, nu e ok pentru nimeni. Cetățenii n-au aflat la timp sau dacă au aflat mulți nu au putut să ia măsuri așa repede, astfel că pe bună dreptate oamenii au fost nemulțumiți, la fel cum au fost și muncitorii care au venit să curețe parcarea și care sigur n-au nicio vină că șefii lor n-au gândit bine acțiunea asta. Problema aceasta deja nu mai există, a aflat acum toată România, nu numai Sectorul 3 că la noi ”se spală săptămânal parcările de reședință”. În plus, am văzut că există panouri care anunță programul de curățenie în bateriile de parcare.
  • frecvența cu care se intenționează să se facă aceasta acțiune. Aici sunt 100% de acord cu cei care se plâng, E exces de zel să faci asta săptămânal, mai ales când ai resurse limitate și 70 000 de locuri de parcare  de spălat. În plus, am camere din casă unde nu spăl pe jos săptămânal. Și acum serios vorbind, una e să te îngrijești să lași locul liber într-un interval oral nu tocmai confortabil pentru tine o dată pe lună, și alta e să faci asta săptămânal.
  • momentul din zi programat pentru curățenie. Deși sunt de acord că între orele acelea parcările sunt mai puțin ocupate decât seara, este destul de greu pentru cineva cu un program exclusiv de noapte, de exemplu, să-și mute mașina și să plătească, poate, săptămânal două ore de parcare în altă parte. Punctul acesta are mare legătură cu cel anterior, dacă frecvența ar fi alta și gradul de împotrivire naturală al oamenilor la ceva nou, chiar dacă în intenție bun, va fi mai mic.
  • sancțiunile cu care îi amenință primăria pe cei care nu respectă programul. Asta a fost, de departe, cea mai gravă greșeală pe care au făcut-o cei care au gândit asta. Peste toate celelalte oamenii puteau trece dacă nerespectarea acestui regulament ar fi fost sancționată treptat. Bine, eu nu cred că există deja cineva care și-a pierdut autorizația de parcare pentru că nu a mutat mașina, dar simplu fapt că scrii negru pe alb treaba asta din prima nu e ceva bun. Desigur, sancțiuni trebuie să existe, dar pornești cu comunicarea regulamentului de spălare, le dai oamenilor timp de reacție și acomodare, apoi le comunici sancțiuni treptate care în niciun caz nu încep cu pierderea autorizației.

Spuneam ceva la început de scăpat de problemă. Sper că ați înteles că problema nu-i spălatul, ci felul în care o idee bună e pusă în practică la Sectorul 3. Vestea proastă este că urmează încă patru ani în care tot felul de idei bune pe care le aude primarul Negoiță, vor fi puse în practică fără cap și coadă.

Mai avem de parcurs din acest mandat, teoretic, 12 de săptămâni. Să fim bine!

(Visited 45 times, 1 visits today)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.