Nu știu cum sunteți voi, dar eu dacă nu aș vedea în fiecare dimineață luminițele uitate aprinse la capăt la Republica, aș fi uitat deja că au fost sărbătorile în urmă cu două săptămâni. A fost pentru noi prima săptămână de lucru din 2024 la atelier și dacă în prima zi am strâns bradul și decorațiunile din secție, până vineri am trimis primul export pe 2024 și lucrăm acum la finalizarea câtorva comenzi interne.
În consiliu n-am avut încă ședințe, dar pentru că legea bugetului cere ca la maxim 15 zile distanță de aprobarea bugetului național UAT-urile să-și publice propunerile de buget în presă sau pe site-urile proprii, avem și noi la Sector 3 publicat în dezbatere o simulare de buget, fără niciun detaliu si nicio explicație. Doar multe milioane trecute in dreptul direcțiilor sau în dreptul unor clase mari de cheltuieli.
Vă las mai jos un grafic despre cum au împărțit anul acesta cheltuielile, deși la sfârșitul anului bugetul aprobat nu va mai arata deloc așa, ca să nu mai zic de bugetul executat care aproape nu mai are nicio legătură cu propunerea inițială. De exemplu anul trecut am început cu o propunere de 1.740.576.510 lei și am terminat cu un buget aprobat de 2.965.252.070. Practic pare că a plouat cu bani pe S3 (nu-i căutați, nu-i veți găsi) și fată de propunerea inițială bugetul și implicit cheltuielile, au crescut cu 1.224.675.560 lei, adică cu 70%.
Propunerea de buget aflată în dezbatere o găsiți aici, e singura la care avem acces, nu vă gândiți că noi consilierii primim în stadiul ăsta un buget mai detaliat. Și pentru cei care vor să-și facă direct idee despre cum sunt împărțite cheltuielile, am făcut un grafic:
În calitate de cetățean al sectorului, oricare dintre noi poate trimite contestații privind proiectul de buget în terme de 15 zile de la publicarea acestuia în dezbatere. Apoi, 5 zile de la expirarea termenului de depunere a contestațiilor, proiectul bugetului local, însoțit de raportul ordonatorului principal de credite și de contestațiile depuse de locuitori, este supus aprobării consiliului local.
Bugetul trebuie aprobat în termen de maximum 45 de zile de la data publicării legii bugetului de stat în Monitorul Oficial (29 decembrie 2023). Deci, cel târziu în 12 februarie trebuie să avem bugetul aprobat. În cazul în care asta nu se întâmplă, primăria nu va mai fi alimentată cu cote, respectiv sume defalcate din unele venituri ale bugetului de stat şi cu alte transferuri până la aprobarea acestora bugetului. În această situație, din bugetele locale se pot totuși efectua plăți, dar numai în limita celorlalte venituri încasate.
Mai avem de parcurs 40 de săptămâni. Să fim bine!