Este pentru prima dată când acest jurnal se publică programat. Dacă-mi și reușește, o să-mi dau un premiu. Încerc asta cu programarea pentru că duminică, ziua obișnuită de postat, o să fiu undeva fără semnal. Deloc. Nici măcar de telefon.
Și nu doar asta va fi noutatea la săptămâna 107, ci și faptul că voi scrie despre cu totul altceva decât zilele mele obișnuite din săptămână. Despre ceva ce eu consider că trebuie să știm toți, despre ceva de la care trebuie plecat în fiecare proiect legat de Sectorul 3 și de cetățenii lui. Hai să începem, că ne pierdem în vorbe!
Vedeta aici e sectorul nostru. Să vedem câteva date:
Suntem aproximativ 473.000 de oameni aici în Sectorul 3 și avem la dispoziție 32 km2 . Majoritatea acoperiți de construcții, dar nu despre asta vorbim acum. De exemplu, dacă ne întreabă cineva câte bulevarde avem în sector, probabil mulți am putea să numim repede vreo 5, dacă avem timp de gândire ajungem chiar la 10. Cu toate că sunt de fapt 17 și nu vorbim aici de Splaiul Unirii, Calea Călărași sau Șoseaua Mihai Bravu, ci doar de bulevarde. Dacă nu vă ies la număr și sunteți curioși aveți aici lista tuturor străzilor din sector, pe categorii.
Din cei 473.000 de locuitori, circa 98.000 sunt pensionari (20%) și 3000 șomeri (0,6%). Dintre șomeri 1000 au studii superioare.
Mai vreți? Avem 31 de școli gimnaziale, 29 de grădinițe și 14 licee, în care învață aproximativ 36,500 de copii. În Sectorul 3. Aici partea mai puțin bună este că, deși pare că avem, de exemplu, aproape o școală gimnazială pe km2, lucrurile în teren nu stau chiar așa, și avem zone mari (mai ales cartierele noi) fără școală gimnazială în proximitate.
Parcuri, hai să vorbim și despre parcuri! Avem, cu aproximație, 140 ha de parc în sector, cu tot cu Parcul Teilor care cu tot cu lac are cca. 7 ha. Din întreaga suprafață a sectorului, 4% este parc. Nu vorbim de spații verzi, aia e altă poveste și nu se ajunge nicicum la o cifră agreată de toată lumea, primăriile spun că au ceva, curtea de conturi zice altceva și adevărul e undeva la mijloc, explic de ce zic asta dacă vă interesează. La noi În S3, primăria zice că a ajuns la 26 m2 de spațiu verde/locuitor, ceea ce ar fi exact ce ne solicită UE, nu și OMS, care zice că sănătos ar fi să avem minim 50 m2 /locuitor. Ce, ziceți că nu se poate? Se poate, sunt circa 120 m2/locuitor la Viena, 100 m2/locuitor la Helsinki, 86 m2/locuitor la Stockholm și mai sunt. De ce zic că nu-i ca primăria? Pentru că ea pune la spații verzi, de exemplu, și luciurile de apă, și sensurile giratorii cu rulori de gazon. De ce zic că nu-i nici cum zice Curtea de Conturi(care zice că abia suntem la vreo 11 m2/locuitor)? Pentru că ea scade din calcul spațiile verzi de pe terenurile private, ceea ce, dpmdv nu e chiar corect, spațiul verde privat e tot spațiu verde, copacii ăia nu știu că sunt proprietate privată și ajută mediul pentru toată lumea.
Avem anual circa 1.500.000.000 lei (300 milioane de euro) venituri la buget în Sectorul 3. Ne propunem să cheltuim tot cam pe acolo, uneori mai mult.
Să vă zic două trei chestii pe care se duc banii?
152.300.000 lei (30,4 milioane de euro) rate la credite.
Investiții 470.000.000 lei (94 milioane euro).
36.500.000 lei ( 7,3 milioane euro) dăm doar pe dobânzi. O grădiniță pe an plătim dobânzi.
Salariile angajaților primăriei 342.700.000 (69 milioane euro). 5,7 milioane euro merg în fiecare lună la salarii.
Gata, prea multe cifre, ideea e că se cheltuiesc de multe ori bani care nu-s, adică din credite sau nici măcar de acolo. De exemplu acum suntem pe deficit cu 135.600.000 lei. Adică minus. Adică cheltuieli mai mari decât ne permitem.
Sper că v-a plăcut și jurnalul de azi, poate mulți știați deja informațiile acestea, vă rog să nu considerați că ați pierdut timpul citind!
Și ca să nu vă las fără nimic legat de Consiliul Local, vineri am primit un nou convocator, joia viitoare avem ședință. Ordinea de zi o puteți consulta aici.
Mai avem de parcurs 101 săptămâni. Să fim bine!
(Sursele datelor din articol sunt Wikipedia, INS și alte site-uri cu date publice)