Jurnal de consilier local – săptămâna 88

Am luat primul 8 în clasa a III-a și am crezut că e sfârșitul lumii. Într-un fel chiar a fost, din moment ce 40 de ani mai târziu eu tot țin minte momentul acela. :)) Mi-am adus aminte de asta acum când am scris 88 în titlul acestui jurnal. Al doilea opt pe care îl țin minte l-am luat la liceu, când trebuia să mergem în practica la cules de mere, dar pentru că a plouat am intrat în clase și am făcut ore. Aveam istorie și catalogul s-a deschis la mine. Am fost extrem de bucuroasă pentru că îmi plăcea istoria (citeam manualul de la un capăt la altul, imediat ce îl primeam), dar mai ales pentru că învățasem lecția la care urma să răspund. Și-am început, am spus povestea, am completat si cu ce mai știam eu din alte cărți, am știut exact anii și personajele, ce mai, colegii mei și profesorul au fost impresionați. Excelent, a zis domnul profesor! Am să-ți pun și notă. 8. Trecem mai departe copii. Și de atunci notele chiar n-au mai contat. :))))

Revenind, am avut o săptămână bună. Excelentă! De 8, cum ar veni.

Luni – Am fost la dezbaterea despre regulamentul de parcare din Sectorul 3 care-i de fapt tot cel vechi cu câteva modificări, acum se propune mărirea distanței față de locuința ta până la care poți solicita un loc de parcare de la 30m  la 100 m și posibilitatea ca cei care au apartamente cu trei camere sau mai mult să poată solicita doua locuri de parcare, daca au două mașini, evident, și dacă în zona lor mai există locuri libere. Asta e valabil și pentru persoanele juridice.

La dezbatere au fost foarte puțini oameni (eu am mai participat la dezbateri de genul acesta, erau sălile pline fiecare avea o părere), iar ideile au fost în mare parte pentru a rezolva probleme punctuale. Mi-au plăcut însă propunerile ca 20% din locurile din fiecare baterie de parcare, în special cele nou amenajate sau cele de la bulevarde (pe care le vor face de reședință) să fie marcate cu alta culoare și fie accesibile în regim primul venit, primul servit pe baza unui nou tip de abonament zonal sau plata prin sms. Asta ar deschide cumva drumul către sistemul de parcare cu abonament zonal, fără loc prestabilit. Sau propunerea ca mașinile să aibă un cod afișat care să arate că are dreptul să parcheze acolo.Eu aș vedea pe termen lung o chestie de genul pozei alăturate, care să-ți dea dreptul (ție, locuitor al sectorului care plătești o taxă de parcare anuală) să parchezi pe locurile roșii și albastre limitat și nelimitat pe cele verzi, fără alte taxe.

Bine, eu visez si la parcări acoperite cu panouri solare, dar hei, cineva la dezbatere voia T-uri pentru locul de parcare, să-și poată bloca locul câtă vreme e el plecat.

Marți – Azi după-amiază, pentru că aveam rămase multe proiecte de parcurs, din cele 80 pe care urmează să le votăm în ședința de joi, mi-am propus ca de la 19:00 la 21:00 să-mi instalez laptopul pe terasă și să citesc ce-mi rămăsese. Așa am făcut, doar că 5 ore mai târziu eram tot acolo, cu colegii mei în conversații târzii, dar obișnuite, cu liniștea cartierului și cu notițele pentru ședință.

Miercuri – Azi doar că n-am plâns. Au fost ședințe de comisii noi, ținute toate la un loc. Dar nu asta m-a întristat, că mă așteptam la un mini-haos, ci faptul că doamnele din consiliul local au votat în comisii împotriva proiectului cu distribuirea gratuită a absorbantelor în școli. Nu toate, evident. Doar cele de la PSD si PRO 2020, care știau de proiect de mai bine de o luna și puteau veni cu propuneri de îmbunătățire de atunci și până în ziua votului. N-au făcut-o, dar în comisii au votat împotrivă. Cu toate astea, proiectul a primit aviz favorabil de la buget. Nefavorabil a fost cel de la Comisia de protecție socială și sănătate. Nu-mi amintesc să fi dat Comisia de protecție socială vreun aviz negativ în mandatul ăsta, zău așa. E, a făcut-o acum.

Joi – A trecut! Cu 19 voturi pentru, proiectul Împreună pentru fete a fost votat în Consiliul Local și urmează să fie implementat din septembrie în două școli din sector (Scoala Gimnazială nr. 55 și Liceul Tehnologic Dragomir Hurmuzescu). După perioada de pilotare va fi implementat în toate școlile și liceele din Sectorul 3. Proiectul vizează atât familiarizarea elevilor cu noțiuni privind educația pentru sănătate și adolescență (vor avea loc întâlniri între specialiști și elevi) , precum și punerea la dispoziție gratuită a produselor de igienă menstruală în toaletele pentru fete. Eu sper ca simpla prezență a absorbantelor în școală să ajute la reducerea percepțiilor negative asociate cu menstruația și să încurajeze adolescenții  să privească menstruația ca pe un eveniment normal și natural, care nu trebuie să provoace rușine.

Se cuvine să mulțumesc tuturor celor care au ajutat ca proiectul ăsta să fie scris, susținut și votat! De la elevii cu care am stat de vorba până la colegii mei consilieri locali care au promovat și adus argumente valide în susținerea lui. De la parlamentarii  care au semnat și depus un proiect de lege pe tema asta în 2021, până la directorii de școli cu care am discutat și care au fost încântați de proiect, de la membri USR care și-au spus părerea și au trimis feedback, până la colegii din CL Sector 3 care au votat ”da” pentru acest proiect, sunt toți parte din asta și le mulțumesc tuturor! Îmi doresc din suflet ca printr-o implementare corectă să ducem mai departe în țară proiectul și toate fetele din România să beneficieze de el.

Vineri – Tot în ședința de ieri, colegii noștri consilieri au votat și trecut un HCL care prevede închirierea unei părți din Hala Laminor (12.000 mp din totalul de 58049 mp) către o societate nou înființată (Laminor Arena) din al cărui acționariat face parte și arhitectul care a lucrat cu primăria la reabilitarea halei. Firma nu plătește chirie primii doi ani, dar va fi obligată să investească 2 milioane de euro în amenajarea spațiului închiriat. Din prima lună a anului 3,  (să ne punem un remainder  la august 2024) primăria va încasa suma de 54.000 euro/lună chirie pe cca. 20% din hală.

Sâmbătă – Azi a fost cu spălat covoare, pus în funcțiune un mop electric (da, există), citit despre o lume spre care sigur ne îndreptăm, făcut planuri de vacanță, gătit, făcut ordine în haine, găsit soluții pentru prea multă încălțăminte la intrarea în casă, tuns gardul verde cu o foarfecă veche și neascuțită, făcut limonadă. A fost bine.

Duminică – Trebuie neapărat să ieșim cu bicicletele, am de ajuns în câteva locuri din sector și nici la capitolul mișcare nu stau tocmai bine, așa că sper să nu ne topim de căldură. Săptămâna viitoare pe vremea asta sper să fim pe malul unei ape, dar chiar și așa, jurnalul se va scrie, pentru că deja am impresia că e foarte mică contribuția mea, el se scrie singur.

Mai avem de parcurs 120 de săptămâni. Să fim bine!

(Visited 64 times, 1 visits today)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.