Una din fetele mele a plecat în oraș acum de dimineață și mă întreba dacă să mai ia la ea abonamentul STB. 🙁 Ia-l, i-am spus, doar că n-am nicio speranță că îl va folosi, deși primarul aseară zicea că aveam două depouri (Colentina și Titan) care funcționau în integralitate. Sunt acolo probabil oameni care înțeleg că astăzi drepturile nu ți le mai câștigi cu forța, ci convingând cealaltă parte că ai dreptate și căutând și găsind împreună soluții.
Nu știu cum sunteți voi, dar eu am impresia că anul ăsta nu a început chiar cu dreptul. Oamenii sunt obosiți când după doi ani de pandemie nu vedem încă luminița de la capătul tunelului, ba din contră, orizontul e destul de întunecat și acum nu vorbesc doar de pandemie. Cu toate astea, fiecare încearcă să-și facă treaba și să continue să-și facă datoria (mai puțin liderii de sindicat din STB). Hai să vedem cum a fost săptămâna asta.
Luni – am fost împreună cu câțiva colegi la o întâlnire cu conducerea Direcției de Salubritate, cu directorii diferitelor servicii și am încercat să discutăm atât modul în care trebuie să funcționeze Direcția cât și nevoile pe care le au, multe din ele trecute în lista de investiții de anul acesta. Am discutat și despre campania de conștientizare, despre cum oamenii nu știu încă ce se dorește de la ei. Cum să colectăm, unde să ducem deșeurile, se iau ele separat sau nu? Ce înseamnă reciclabil scris mare pe clopotele din sector? Cum știm că mașina care trece ia fracția uscată sau umedă? Unde punem/ducem sticla? Multe întrebări, puține răspunsuri. Partea bună este că vom începe anul ăsta un program pilot de colectare pe mai multe fracții într-o zonă din sector. Și tot veste bună e faptul că vom putea aplica să luam prin PNRR insule de colectare separată și poate să amenajăm măcar doua zone de colectare cu aport voluntar. Asta o știu eu de la cursul de management al deșeurilor, cei de la direcția de salubritate nu păreau că știu că pot accesa fondurile astea.
Marți – Am avut ședință la comisia de de Asistență socială, două proiecte de avizat din care unul Regulamentul de funcționare al Consiliului Local (acesta a trebuit avizat de toate comisiile). Cel de-al doilea proiect a fost despre Regulamentul referitor la înhumarea persoanelor cu aparținători care decedează pe raza Sectorului 3 al Municipiului București. Este vorba de un regulament privind înmormântările persoanelor care au aparținătorilor legali obligați de lege sa facă înmormântarea dar care din varii motive nu o pot face la momentul decesului (sunt plecați din țară, nu au resurse materiale, etc.). Regulamentul prevede că după înmormântare se va proceda la încercarea de recuperare a sumelor cheltuite. Dap, cineva trebuie să se ocupe și de asta.
Miercuri – Azi am avut ședințe la comisiile învățământ și buget. Au fost de avizat proiecte noi de învățământ dual și finanțări parțiale pentru proiecte ale unităților de învățământ, dar și proiecte de împrumuturi mari pe care vrea să le ia primăria sau modificări de indicatori economici, tot de sute de milioane, la pasajele subterane pe care primăria vrea să le înceapă.
Joi – Azi a avut loc prima ședință ordinară de consiliu local din anul 2022. Din 30 de proiecte de pe ordinea de zi, din care am avut 10 revenite, adică proiecte care sunt votate cu NU în consiliu de aproape jumătate de an care sunt puse ședință cu ședință pe ordinea de zi, poate, poate nu e cineva atent și vor trece. Și ca să rămână scris aici vreau să vă spun că dacă le dăm la o parte pe cele 10, rămân 20 de proiecte din care au fost votate cu DA- 16. Asta ca să înțelegeți cât minte Negoiță când urlă că USR blochează tot.
Vineri – a fost zi de ședințe în CA-urile școlilor. Sunt foarte multe cazuri de elevi și profesori pozitivi, mi se pare că-i chiar mai mare rata de infectare decât în octombrie anul trecut când, tot așa, ieșea o clasă din online și intrau alte trei. Și după ce vezi o poză cu aglomerația de la metrou datorată grevei ilegale de la STB, te gândești ce rost mai are încercarea asta disperată de a ține pandemia sub control.
Sâmbătă – Azi am participat la ultimul curs (urmează examenul) de management al deșeurilor, am și citit o parte destul de consistentă din Planul de gestionare al deșeurilor din Municipiul București (2019-2025). Și pentru că nu am spus mai sus, dar sigur v-am spus altă dată, sticla contaminează orice alt deșeu împreună cu care e colectată, așa că trebuie colectată separat. Direcția de salubritate avea în curte o mulțime de containere pentru sticlă care urmează a fi puse prin sector, vă rog mult să încercați să nu mai aruncați sticla împreună cu celelalte deșeuri. Puneți-o în cămară într-o pungă mare de rafie și imediat ce identificați un container din acesta duceți-o acolo, asta daca nu faceți ca mine, care strâng toate borcanele și le duc mamei la țară să le folosească la toamnă. 🙂 E un pas mic pentru noi, dar un pas mare pentru atingerea țintelor reale de colectare.
Dumincă – Azi vreau să termin de citit o carte pe care stau de ceva timp, să merg la o plimbare prin sector și mai pe seară, o oră la sală, ca să fie 7 ore săptămâna asta. Nu știu alții cum sunt, dar eu deși am mers aproape zilnic la sală luna asta, am în continuare febră musculară, ceea ce nu-mi dau seama dacă e bine sau e rău. Oricum, corpul meu îmi mulțumește pentru efort, ieri a intrat ușor în niște blugi vechi și dragi, iar eu am fost happy că nu mai trebuie să-mi iau unii noi. Bine, nu fac nicio economie că îmi iau în schimb ceva aparat de curățare ten, care mă va transforma în zână. Glumesc, dar există, da.
Mai avem de parcurs 143 de săptămâni. Să fim bine!