Jurnal de consilier local – săptămâna 59

În timp ce primarul face turul televiziunilor mai ceva ca în campania electorală,  prezintă lucrurile cum îi convine lui, e fiert că nu-i mai merge să înceapă după ureche mari construcții iar consiliul citește și înțelege bazaconiile de proiecte cu care se prezintă în consiliu, cetățenii din sector se pregătesc de sărbători ca în fiecare an, unii mai preocupați de ziua de mâine, alții mai atenți la cei din jur și cei mai mulți neinteresați de acrobațiile din politică. Pentru mine și pentru cei care vor să știe și cum se văd lucrurile din partea cealaltă, eu scriu în continuare jurnalul acesta.

Luni – Dacă până acum am avut ședințe de Consiliu Local lungi, azi am avut două ședințe într-o zi, mai scurte ce-i drept. La sfârșitul lor, i-am îndeplinit dorința primarului și are acum Consilii de Administrație funcționale la societățile primăriei unde n-a organizat concursuri până acum.

Marți – Marți a fost zi de prezentat rapoarte în fața colegilor de partid, iar Mihaela Văcaru și Eugen Matei ne-au reprezentat în Biroul Local și au vorbit despre anul acesta care a trecut și activitatea noastră în  consiliu. Un fel de raport anual al grupului de consilieri, asta dacă poți pune în cuvinte și imagini sutele de ore petrecute pe documentații și documentări, sutele de ore petrecute pe teren și sutele de ore din ședințe. Dar în tot timpul acesta, chiar dacă proiectele propuse și aprobate de noi nu se implementează, dacă un copil și-a primit bursa la timp (apropo de asta, în ședința viitoare avem din nou burse la aprobat), dacă o familie nevoiașă a primit o locuință socială pentru că și tu ai contribuit cu ceva, dacă ai reușit să faci vaccinarea mai civilizată deschizând centre de vaccinare în complexuri comerciale, dacă ai făcut tot ce ți-a stat în puteri ca banii din taxele oamenilor să fie cheltuiți eficient, atunci chiar n-a trecut degeaba anul ăsta.

Miercuri – Azi am participat la Women Rights are Human Rights, o conferință în care s-au discutat și exemplificat probleme cum ar fi planificarea familială, combaterea violenței domestice, drepturile fetelor și multe alte subiecte. Vă spun doar atât, știați că programul masa caldă în școli, acolo unde s-a aplicat, a dus la scăderea violenței domestice în zonă?

Joi– Am primit ieri un nou convocator pentru o ședință ordinară de CL în 14 decembrie, care are pe ordinea de zi 22 de proiecte și desigur apar din nou toate proiectele respinse anterior. Eu nu sunt genul de om căruia îi place să blocheze lucruri și nu înțeleg de ce primarul alege să-și fluture minciunile în live-uri pe facebook sau în emisiuni în loc să înțeleagă că tot ce-i cerem este să conducă sectorul  responsabil, predictibil și respectând legea. Bine, eu cred că înțelege foarte clar ce-i cerem, dar interesele lui sunt altele, nu să le fie oamenilor bine în sector. Dar știe să-și joace teatrul ieftin și din păcate pe termen scurt prinde la public.

Vineri – Aș vrea să vă spun câteva cuvinte despre proiectul pasajului de la Unirii, despre care primarul spune că va fi ceva unic în Romania. Ce nu spune el și nici nu arată în filmulețele animate pe care le prezintă este că proiectul ar costa aproape de 200 de milioane de euro (adică să strângi banii ăștia tu ca sector va dura ani de zile, timp în care pasajul va fi șantier în mijlocul orașului).  Nu știm exact ce beneficii va aduce sectorului pentru că dacă fluidizează traficul la Unirii înseamnă că vei trimite blocajele auto către bulevardul Basarabia, asta cel puțin în direcția noastră, iar la suprafață trotuarele pe care nici acum nu circulă aproape nimeni, el presupune că se vor umple de oameni care nu știm de unde ar veni. Mai degrabă zona pietonală, de care primarul ne vorbește,  se va transforma în barăci acoperite așa cum se întâmplă acum cu așa zisele terase de pe Decebal.

Poate altfel ar sta treaba dacă pasajul acesta ar fi parte integrantă a unui plan mai mare de fluidizare a traficului, un plan aprobat la nivel de primărie generală cu implicarea specialiștilor și a primăriilor de sector, cu plan concret de desfășurare a lucrărilor (unde ducem traficul de pe Unirii cât timp vor dura lucrările, ce benzi vor fi închise și cât timp, cum facem cu poluarea de pe șantier în timpul lucrărilor), adică chestii care îi vor afecta pe bucureșteni direct. Poate a venit momentul să înțeleagă și Negoiță, repet, că trebuie să se transforme într-un primar responsabil, cu acțiuni predictibile care respectă legea.

Sâmbătă – Pentru că în ședința de marți aprobăm intrarea în rețeaua unităților de învățământ preuniversitar particular din Sectorul 3 a patru grădinițe, am fost să văd că aceste locuri există și mi-am imaginat că sunt din nou copilul pe care părinții îl duc prima zi la grădiniță. Am încercat să văd dacă mi-ar plăcea ce văd, că acolo îmi fac prima impresie. Vă las mai jos poze cu ce am găsit, nu zic nici de bine, nici de rău, dar copilul din mine a ales una ca preferată.

Duminică – Azi intru acum dimineață într-o întâlnire cu niște doamne absolut minunate și implicate, care nu doar vorbesc, ci chiar rezolvă lucruri. Văd derapaje, se consultă și acționează în ore. Dacă pot ajuta se organizează și ajutorul ajunge la cel care-l solicită. Nu le cunosc personal, dar vorbim zilnic ca și cum am fi prietene din copilărie. Genul acesta de relație și angajament cred că poate să aducă speranță în țara asta. Vă promit că mai povestesc de ele.

Mai avem de parcurs 149 de săptămâni. Să fim bine!

(Visited 178 times, 1 visits today)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.