Acesta va fi un jurnal scurt:
Luni – ședință de comisie de buget.
Marți – ședință de Consiliul Local. Nu au trecut proiectele fără fundamentare riguroasă. Suntem hotărâți să facem lucrurile legal, transparent și fără a lăsa loc de interpretări.
Acesta va fi un jurnal scurt:
Luni – ședință de comisie de buget.
Marți – ședință de Consiliul Local. Nu au trecut proiectele fără fundamentare riguroasă. Suntem hotărâți să facem lucrurile legal, transparent și fără a lăsa loc de interpretări.
Săptămâna asta nu vă voi povesti nimic din ce am făcut (practic, dacă ați citit măcar două din jurnalele anterioare v-ați cam dat seama cum se duce timpul pentru un consilier local), vă voi prezenta, în schimb, pe larg, ordinea de zi de la ședința ordinară de CL pe care o vom avea marți 23.02.2021. Sunt 34 de puncte pe ordinea de zi, haideți să le vedem, unele vor avea și comentarii din partea mea, vă invit să discutăm și despre cele care vă interesează pe voi:
Întotdeauna, primul punct pe ordinea de zi a unei ședințe de CL este aprobarea procesului verbal din ședința precedentă, așa că pornim de la 2:
Vă rog să mă iertați, scriu azi (duminică) acest jurnal, într-o mare grabă, întrucât vreau să ajung la timp la o ședință foto. Stați, nu judecați, nu-i despre modă, nu-i nici despre frumusețe, este despre conștientizarea unor lucruri care unora le par fără importanță sau ușor de trăit. Este despre violența domestică și cum se vede ea atunci când nu se vede. Încercăm! Vă povestesc când o să am și ce să vă arăt.
Luni – Fiecare Unitate administrativ Teritorială (UAT) care dorește să acceseze fonduri UE are nevoie de o Strategie de Dezvoltare Durabilă (SDD) un document care se face de obicei pentru o perioade mai mari de timp, noi o facem pe 6 ani, și care cuprinde, în linii mari, viziunea și obiectivele majore pe care un UAT și le propune pentru perioada respectivă, ținând bineînțeles cont de stadiul în care se află localitatea/sectorul la momentul elaborării (resurse umane, economice, naturale, instituționale etc.) și unde își dorește să ajungă. De obicei, această strategie este elaborată de o firmă specializată în colaborare cu primăria UAT-ului. Pentru că era pe final SDD a Sectorului 3 pentru perioada 2021- 2027, am cerut ca înainte de a fi pus în dezbatere publică, să vedem și noi documentul. După ce l-am văzut/citit/pus mâinile în cap, am solicitat o întâlnire cu reprezentanții celui care a făcut-o, pentru că erau multe de discutat, și despre formă, dar mai ales despre fond. Luni am avut această întâlnire, care a fost una extrem de dezamăgitoare, ca să vă faceți o idee, când a fost întrebat dacă a stat de vorbă cu mediul economic din sector sau cu ONG-uri sau cu cetățeni a spus că nu, că fiecare ar fi venit cu idei noi și ar fi ieșit un amalgam, iar când a fost întrebat dacă s-au inspirat, măcar în legătură cu forma în care trebuie să arate o astfel de strategie, din strategiile altor orașe din lume de mărimea sectorului nostru, au zis că nu aveau nimic de învățat de la alții. Și omul era atât de arogant încât a zis că putem să-i spunem noi ce să scrie în strategie (e ca si cum constructorul ar pune clientul, care-l plătește, să pună cărămizile cu mâna lui), iar când l-am rugat să spună un alt client pentru care a făcut strategia, nu a știut să spună niciun nume. Noroc că întâlnirea a fost online.
Marți – marți a fost zi de administrativ, am vorbit la școlile unde sunt în consiliu despre cum a început școala, am vorbit cu câțiva colegi din țară despre cum e la ei începutul ăsta de mandat și am redactat un proiect de HCL făcut de un coleg, legat de parcările de biciclete de la instituțiile publice. Abia aștept să vină primăvara și să putem merge cu bicicleta.
Continue reading Jurnalul consilierului local – săptămâna 16
A venit februarie și vreau să ridice mâna cei care au simțit că a fost iarnă adevărată anul acesta. Eu, în afară de facturile mai scumpe la căldură și două paltoane cumpărate, nu zic deloc că a fost iarnă, dar mă bucur foarte mult că simt venirea primăverii.
Săptămâna asta a fost specială pentru că peste tot s-a simțit forfota începutului de școală. Cum zicea un cântec de pe vremea mea: ”să vedem, să vedem, ce-o să iasă”.
Luni– Am avut întâlnire fizic, in sala de consiliu, cu primarul. Câte un reprezentant de la fiecare partid plus viceprimarii. De la PSD nu vine niciodată nimeni. S-au discutat probleme care preocupă ambele părți, vă enumăr aici câteva ca să vă faceți idee despre genul de discuții pe care îl avem în întâlnirile astea: Continue reading Jurnal de consilier local – săptămâna 15