Month: December 2020
Jurnal de consilier local – săptămâna Crăciunului (9)
Să vă fie bine! Știu că ați tot primit urări zilele astea, pregătiți-vă să mai primiți o serie în câteva zile și bucurați-vă că sunt oameni care se gândesc la noi, fie și pentru câteva momente!
Acum ar fi trebuit să scriu jurnalul pentru săptămâna asta, dar m-a lovit dorința de ceva nou și l-am făcut video. Da știu, vă pot spune cu liniuță de la capăt greșelile din filmuleț (da, știu, prima e aia cu poziția de filmare), dar abia am reușit să învăț cum se echilibrează telefonul și încă vreo două lucruri, așa că vă rog nu aruncați cu pietre. Ok, dați cu bulgări de zăpadă dacă aveți pe aproape. 🙂
Junal de consilier local- săptămâna 8
Săptămâna asta n-am mai făcut ca de obicei, când la sfârșitul fiecărei zile notam câteva cuvinte pe care le dezvoltam apoi. Au trecut zilele val vârtej, n-am apucat să închei una ca începea alta, am impresia că fac multe, dar de fapt nu se vede nimic și atunci mă gândesc că poate e adevărat.
Azi e duminică, sunt la părinții mei într-un sat din Brăila și mi se pare cumva că pe oamenii din sat i-a ocolit haosul civilizației pretențioase.
Revenind la jurnalul săptămânii, o să vă povestesc unde suntem acum:
- Miercurea viitoare vom avea ultima ședință ordinară de Consiliu Local din 2020. Avem pe ordinea de zi 24 de proiecte, unele dintre ele au mai fost, acum s-au mai adus ceva explicații în plus, le analizăm, adresăm întrebări, aducem amendamente.
- Comisia de protecție socială, de care răspund, are de avizat două proiecte, de unul v-am mai vorbit, e cel cu listele de așteptare pentru apartamentele sociale și convenabile pe care le avem în administrare. Al doilea este parte din programul “Stop Covid” și se referă la materiale consumabile și alte echipamente necesare creșelor și centrelor din subordinea DGASPC Sector 3. Ședința de comisie va fi marți, în preziua ședinței de consiliu.
- În afară de partea formală a activității, avem în continuare discuții legate de acțiunile noastre următoare, de felul în care putem acționa concret asupra subiectelor veșnic fierbinți din sector, parcări, colectare separată, lucrări publice neautorizate sau neconforme.
- Urmează o perioadă extrem de grea, ne vom ocupa îndeaproape de vaccinare în sectorul nostru. Voi reveni cu amănunte. Începând de miercuri voi fi în mijlocul evenimentelor, ca să spun așa, sperăm ca acțiunea asta să fie una de succes, iar virusul să plece din comunitatea noastră, iar “viața cetății” să-și reia cursul firesc.
- Săptămana asta am încasat prima indemnizație de consilier. 1095 lei. Voi încerca, lună de lună, cu cel puțin 10% să ajut pe cineva să se ajute singur. O unealtă (exista oameni care, daca ar avea o șurubelniță electrică sau niște andrele bune, ar face minuni), un curs, niște cărți, ceva care să ducă omul cu un pas mai aproape de varianta lui mai bună. Așa cred eu că poți ajuta pe cineva, chiar și în mod informal, știți voi, “nu-i duce pește, învață-l să pescuiască”.
- Tot în această săptămână, primarul a spus într-un live pe Facebook că 90% din proiectele pe care el le propune nu sunt aprobate. Dacă până acum mai aveam o fărâmă de speranță în buna lui credință, acum mi-a fost spulberată și nu cred că mă mai poate convinge cineva de bunele lui intenții. Să minți pur și simplu (în realitate doar 11,9% din proiecte nu au fost aprobate), să spui că nu funcționează consiliul, când tu trimiți la aprobare proiecte pe care nici măcar rapoartele de specialitate ale aparatului tău nu ți le susțin, să nu vii niciodată să ne explici de ce nu ai autorizații, de ce vrei sa vinzi utilaje de la o societate la alta, de ce vii cu rectificări bugetare după termenul prevăzut de lege, de ce nu se fac licitații adevărate pentru proiectele mari, de ce ai cumpărat deja șezlonguri pentru aqua park când tu ești în plin șantier și e iarnă, sunt doar câteva din întrebările care își caută răspunsul. Dar primarul iese și zice că nu funcționează consiliul. Da, domnule primar, aveți dreptate, consiliul nu mai funcționează ca până acum. Obișnuiți-vă cu asta!
Nu știu dacă am reușit să vă transmit starea asta și vouă, dar eu simt că am intrat pe un drum, unul neasfaltat si cu multe buruieni ce trebuie să fie cosite sau chiar smulse, însă drumul ăsta nu poate duce decât către lucruri bune și durabile, făcute după reguli și cu viziune.
Jurnal de consilier local – săptămâna 7
Dacă săptămâna trecută a fost mai lejeră dpdv Consiliu Local, am recuperat tot săptămâna asta, adică a fost de lucru cât pentru două săptămâni.
Luni– unii și-au revenit din șocul de aur al alegerilor, alții au studiat legea 144/1996, adică Legea Locuinței. Pentru că mâine e ședință la una din comisiile din care fac parte, Comisia de repartizare a locuințelor. Bineînțeles că e mai multă hârțogăraie de făcut, decât casele ce sunt de distribuit, dar scăpăm noi și de asta.
Marți – Ideea e că nu-s case de repartizat care să aștepte chiriașii, ci invers. Și oamenii așteaptă și au speranțe, dar adevărul este că șansa de a se elibera o casă din cele 5 locuințe sociale pe care le are în administrare sectorul este extrem de mică. Pe lângă cele 5, mai sunt 189 de locuințe convenabile, care de asemenea sunt ocupate, dar aici fiind mai multe șansele ca cineva să-și găsească o casă mai bună, să plece în altă localitate sau să uite să-și reînnoiască dosarul sunt mai mari. Din ce am înțeles, au fost până acum ani în care nu s-a eliberat nimic și ani în care 5 locuințe și-au schimbat proprietarul. Azi am fost la comisie, fizic, am văzut la jumătate de față oameni, am discutat despre cum pot fi îmbunătățite punctajele care se acordă celor care solicită o locuință socială sau convenabilă, pentru că toată lumea a fost de acord că trebuie schimbate schemele de acum, care sunt ușor inechitabile.
Jurnal de consilier local – săptămâna 6
Săptămâna 6 se încheie pe 6 decembrie. De Moș Nicolae. Sau de alegeri. Ați fost la vot?
Apropo de vot, pentru că săptămâna asta totul s-a concentrat pe organizarea alegerilor (în primărie mă refer), n-am avut nicio ședință. Nimic. Nada. 😀 Adică am avut timp să ne concentrăm pe 11 puncte rămase din ordinea de zi suplimentara de săptămâna trecută. Și când spun concentrat, mă refer la pierdut în documente, înotat spre suprafață, notat întrebări, nelămuriri, suplimentări de cereri. De la Parcul Pantelimon până la stația de sortare, de la reorganizări de direcții până la modificări de salarii și bineînțeles rectificări bugetare. Asta până vineri, când a venit convocarea. Pentru joia viitoare.
Personal, mi-a prins extrem de bine timpul ăsta fără presiune, în care am putut citi pe îndelete documente (unele spun fix aceleași lucruri, iar și iar, doar că sunt niște informații superficiale, clar în comisii se lămuresc multe prin întrebări punctuale, dar visez la o comisie în care să merg și să nu fie nevoie de nicio întrebare, să înțelegem totul din documentele trimise, să fie clar, transparent și simplu. Da, visez.
Și pentru că nu putea trece săptămâna și fără lucruri noi, joi am fost la Compartimentul Fond Imobiliar al Primăriei Sector 3, pentru a înțelege mai bine situația de acolo și să pot lua hotărâri cât de cât în cunoștință de cauză, deoarece vreme de 4 ani voi reprezenta Consiliul Local în Comisia pentru repartizarea locuințelor. Pe scurt, sectorului nostru îi sunt repartizate 5 locuințe sociale (pentru că până nu demult erau la PMB, dar nu-i comod sa ai în grijă locuințele sociale). Cinci da. Toate ocupate, bineînțeles. Pe lângă asta, mai avem 189 de locuințe convenabile, toate repartizate și ele, dar undeva în lege sau în punctaj sau în metodologie (mai trebuie să studiez asta că nu-s jurist, dar ar fi trebuit să fiu) sunt niște chestii anormale pentru Romania de azi. Ca sa poți intra pe o lista de priorități (practic, de așteptare) pentru a obține o locuință socială, trebuie să te încadrezi în niște criterii, printre care să ai un venit lunar pe membru de familie de maxim 3025 lei (nu-s sută la sută sigura de suma e dar e sigur peste 3000).