Jurnal de consilier local – săptămâna 1

Trec săptămânile mai repede decât mi-aș fi dorit, dar asta nu-i o surpriză, se întâmplă deja de multă vreme, acum doar o simt eu mai acut, pentru că sunt tot timpul lucruri multe de făcute și timpul nu e chiar prietenul nostru.

Așadar, am încheiat prima săptămână din mandatul de consilier, una cu două (chiar trei) ședințe extraordinare de Consiliu Local și două ședințe de comisii de specialitate.

La prima ședință, miercuri, lucrurile au fost mai simple, adică am ales viceprimarii, unul de la USR PLUS, colegul nostru, Lucian Judele, altul de la PNL, Alexandru Oancea, iar restul punctelor de pe ordinea de zi le-am amânat pentru următoarea ședință pentru că mai erau colegi (nu de la noi, ci de la celelalte partide) care nu depuseseră jurământul și am considerat important să fim cât mai mulți când vom constitui comisiile pentru ca fiecare consilier să-și poată alege după competențe.

Acum trebuie să spun că pentru a putea fi pus pe ordinea de zi a ședinței de consiliu un proiect de hotărâre, acesta trebuie să treacă mai întâi pe la comisiile de specialitate (buget, juridic, urbanism, educație, asistență socială, etc.) care trebuie să-și dea avizul (care poate fi negativ sau pozitiv) și abia apoi poate să fie dezbătut și votat în consiliu.

A doua ședință de consiliu, cea de azi, a avut pe ordinea de zi constituirea comisiilor de specialitate de care vă spuneam, care vor fi în continuare 8, doar că domeniile și denumirile s-au mai schimbat puțin prin punctele esențiale. Adică spre deosebire de anii trecuți, am introdus fondurile europene și digitalizarea în comisii și sperăm ca multe dintre proiectele ajunse în consiliu să treacă și pe la ele, cu alte cuvinte să luăm bani europeni și să digitalizăm activitatea din sector cât se poate de mult. Am votat și componența acestor comisii, iar membrii fiecăreia și-au ales un președinte și un secretar, deci suntem la momentul acesta cu comisii funcționale, cu consiliu funcțional și cu multă hotărâre să ne apucăm de treabă.

Și cum noi eram gata cu comisiile, am trecut imediat la pasul următor, acela de a dezbate două proiecte de hotărâre foarte importante, pentru a căror avizare a fost nevoie ca în ultimele zile să ne consultăm noi între noi și noi cu aparatul de specialitate din primărie destul de multe ore din zi. Și din noapte, pentru că majoritatea consilierilor locali au job-uri full time de la care nu pot lipsi.

Și cum dintre obiectivele programului de guvernare locală USR PLUS face parte atât dotarea sălilor de clasă cu tehnologie de nouă generație, cât și asigurarea accesului la educație egală și în siguranță pentru toți copiii din sector, azi, consilierii noștri au aprobat, în comisiile de specialitate și ulterior în ședința de Consiliu Local, două proiecte:

💻  Creșterea gradului de utilizare a internetului în unitățile de învățământ preuniversitar de stat din Sectorul 3, inițiativă care constă în dotarea sălilor de clasă, a elevilor și a cadrelor didactice cu echipamente necesare pentru un act educațional performant (calculatoare, table inteligente, camere video, tablete, laptopuri etc.).

⚠️ Stop COVID în unitățile de învățământ preuniversitar de stat din Sectorul 3, proiect ce prevede asigurarea necesarului de echipamente de protecție (măști, dezinfectanți, lămpi pentru dezinfectare etc.) pentru ca elevii și profesorii să se poată întoarce în condiții sigure la școală.

Cum finanțarea pentru aceste proiecte se va face inițial din bugetul local, urmând ca banii să fie rambursați în proporție de 98% de către Uniunea Europeană, vom monitoriza cu responsabilitate în continuare procesele de achiziție și modul în care echipamentele vor ajunge la beneficiarii lor finali.

Știu că am scris mult și poate v-am pierdut pe undeva pe la primele paragrafe, dar mai vreau să vă mai spun într-o frază (maximum două) că tot săptămâna asta am fost în vizită la două centre din sector, unul pentru oamenii fără adăpost, aflat acum în renovare și unul de îngrijire și asistență pentru persoanele adulte cu dizabilități. Nu vreau să-mi spun încă părerea despre cum a fost pentru mine să merg în locurile astea, ce vă pot spune sigur este că mă voi duce des pe acolo, dar și prin alte centre din sector, pentru că felul în care ne raportăm la cei mai vulnerabili dintre noi, spune multe despre valoarea noastră ca societate.

Vreau doar să vă imaginați dialogul acesta:

– Peeee cineeee căuuutați? (rezident centru)

– Pe tine. (eu)

– Peee mine!?

– Da, pe tine. Eu sunt Nina. Pe tine cum te cheamă?

– Gaaabrieeel, daaar siiigur laaaa mineee ați venittt?

– Da, la tine am venit, Gabriel. Ce faci?

– Biiine, măăă uit laa teeeleeevizor. Dar tuuu ai veniit la mineee!

– Da, la tine am venit, să văd ce faci. Ești bine?

– Daaa suuntt bineee. Mi-amm făăcuut analiizele și sunt bineee. La mineee ai veeenit? Maaai viii?

– Da Gabriel, mai vin, acum că te-am găsit și știu că ești aici mai vin.

– M-aaai găăăăsiiit, m-aaai găăăssit!

Mai avem de parcurs 207 săptămâni.

(Visited 132 times, 1 visits today)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.