Două secrete despre două rețete

Am luat ultima dată când am fost la cumpărături o pastă de susan (tahini), o pungă de năut și-o pungă de seminte de chia de la SanoVita.  Ce-oi face cu ele nu știu, l-am auzit pe Sorin în urma mea atunci când le-am pus în coș. N-are el treabă, știu eu ce vreau să fac! Cel puțin știu sigur ce-am să fac cu pasta de susan: humus.

Săptămâna trecută s-a vorbit foarte mult despre mâncare în atelier, iar una dintre fete se lăuda cu o pastă de năut incredibil de gustoasă (atât de bună că nu i-a mai rămas să ne aducă și nouă să gustăm), dar suficient de bine descrisă de ea, încât să ne facă poftă și să dorim să gătim și noi. Așa că, azi facem humus.

Avem nevoie de:

  • 500 grame de năut (pe care l-am lăsat o noapte în apă)
  • 4 căței de usturoi
  • 3 linguri de pastă de susan
  • 3 linguri de ulei de măsline
  • sare, boia și verdeata (pentru ornat)

Hai că pentru cineva care a folosit doar semințe de susan  în salate și presărate pe saleuri din când în când, m-am descurcat foarte bine cu tahini de data asta.

Am lăsat de seara năutul la înmuiat în apă rece. A doua zi l-am pus la fiert jumatate de oră și am pus în apa de fierbere o jumatate de linguriță de bicarbonat (ăsta-i primul secret, bicarbonatul ajută năutul să fiarbă extrem de bine, la fel ca la fasolea uscată) .

După fierbere l-am scurs de apă și l-am lăsat să se răcească. Am păstrat puțin din zeama în care a fiert pentru mai târziu, dacă va fi nevoie (n-a fost). După ce s-au răcit boabele, le-am curățat de coajă pe fiecare în parte mai ceva ca un călugăr chinez. Mi-a spus mie cineva că e mult mai bun humusul dacă reușesc să curăț toate cojile de pe boabele de năut, așa că mi-am luat castronul în brațe și cu gândul la vacanța ce începe mâine, am decojit bob cu bob.

Am adăugat peste năut usturoiul, uleiul și pasta de susan, am pus și sare și-am amestecat cu un blander de mână până am obtinut un piure spumos și numai bun de întins pe pâine. Prăjită. La sfârșit (ăsta-i al doilea secret), am tocat mărunt de tot o ceapă verde. Mărunt, mărunt, e foarte important! Poate ați mai mâncat voi humus în viața asta, dar nu a fost așa. Acesta este cu totul și cu totul altfel. Mai gustos!

Al treilea secret (am spus că-s doar două, dar acesta e bonus pentru cei care au citit până aici) e legat de semințele de chia care adăugate (câte două lingurițe) în compoziția pentru clătite, le face de 10 ori mai sănătoase decât de obicei. Semințele de chia sunt o sursă de fibre, proteine și acizi grași esențiali pe care cu greu le găsim în alimente. Eu le mai folosesc și când îmi fac smoothie din fructe, dar în clătite efectiv le schimbă gustul. Și-l face mai bun, se înțelege.  Mult mai bun! Incercați!

(Visited 871 times, 1 visits today)
Ionela

Mi-am amintit de o pungă de semințe de chia uitată prin dulap si….chiar sunt curioasă de tips-ul tau. Semințele le adaug asa in compozitia de clătite sau le hidratez inainte?

Cris

🙂 la humus eu pun si zeama de la jumatate de lamaie. Am tot auzit de a adauga si un avocado in humus cand il faci pasta. Voi incerca data viitoare.
Eu pun semintele de chia in lapte de migdale de cu seara sau in iaurt, plus o lingurita de miere – bun bun! La clatite – cu prima ocazie iti incerc sfatul 🙂

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.