Un weekend la Sibiu și-o săptămână grea

sibiu de la terasaAm zis că scriu despre bani și n-am mai scris nimic. Doar i-am cheltuit. Cu folos, zic eu, adică pe un weekend cu familia la Sibiu.

Pentru că avem două fete adolescente și weekendul trecut la Sibiu a avut loc ceva meet național al fanilor 1D (dacă nu înțelegeți despre ce-i vorba, lăsațiașa), am decis că fetele noastre sunt suficient de mari să participe la o întâlnire de genul acesta în afara Bucureștiului, dar nu atât de mari încât să meargă singure până la Sibiu, așa că am zis să le ducem noi și să ne bucurăm de un weekend cu familia în Hermannstad.  A fost foarte frumos, fetele s-au simțit excelent la meet-ul lor cu direcționeri (don’t ask) din toată țara, ba unii veniți chiar din străinătate, iar noi am petrecut o sâmbătă liniștită pe străduțele și prin cafenelele stradale din oraș. Ne-am cazat pentru o noapte la Pensiunea Hermannstad (240 lei/noapte 4 persoane) într-un apartament imens și complet fără noimă amenajat, dar n-a fost rău. Am avut și-o mică terasă pe care am petrecut o jumătate de noapte citind și așcultând liniștea străzii.

Numai că odată întorși acasă, a început o săptămână de coșmar, salvată la început de vizita de două zile a unor rude foarte dragi, și sfârșită într-un ritm demn de o cauză mai bună, dap a plecat iar un export către Elveția, de data asta incomplet, pentru că oricât ne-am străduit, n-am reușit să terminăm. Nu-i nimic, mai sunt săptămâni, mai pleacă exporturi.

Continue reading Un weekend la Sibiu și-o săptămână grea

Grijile

Pe la 5 după-amiază m-am pus în fața laptopului. E 9 și unsprezece minute și eu n-am scris nimic. Nici măcar titlul. Am o inspirație de zile mari și nici măcar nu mai pot da vina pe lipsa timpului.

Nu știam dacă să scriu despre bani sau despre încărcătoare, așa că am să le iau pe rând și până la urmă scriu despre griji.

Am un ritual de seară, așa cum cred că avem mai toate femeile. Cînd intru în dormitor la sfârșitul zilei, îmi bag cu grijă telefonul la încarcat (spun cu grijă pentru ca am stricat deja vreo trei încărcătoare și vreau să bat recordul de longevitate cu ăsta pe care-l am acum), apoi îmi scot ceasul și-l bag și pe el la încărcat.

Continue reading Grijile

Open

openAm citit Open, autobiografia lui Andre Agassi, în vacanța de 5 zile petrecuta luna trecută în Grecia. Pe măsură ce citeam, le povesteam fetelor și Adrianei pasaje din carte, iar atunci când în ziua 4 am terminat-o, au avut loc negocieri serioase legate de  cine urmează s-o citească prima.

Dintre tenismeni n-am ținut aproape niciodată cu Agassi, l-am preferat întotdeauna pe Sampras. Nu știu de ce, de fapt cam știu, seamănă mai mult cu mine, genul mai pedant și mai cu ochii pe rezultate. Andre nu era așa. Andre ura să joace tenis, dar pentru că asta știa să facă cel mai bine, atunci asta făcea. Și-a găsit târziu motivația pentru a câștiga turnee și implicit bani, dar nu despre asta e cartea.

E povestea vieții unui om îndemnat, îndrumat, obligat, antrenat să ajungă cel mai bun din lume la sportul ăsta. După ce am citit Exepționalii de Gladwell ( doh, am uitat să scriu despre cartea asta excepțională), mi-am dat seama că pentru a deveni cel mai bun din lume la ceva e nevoie de șansă, muncă și abia apoi talent.  Agassi e dovada de care aveam nevoie pentru a-mi clarifica definitiv chestiile astea. Degeaba avea el talent dacă ura tenisul. A avut însă o atat de mare dorință de a-i face pe plac tatălui său, încât a ajuns numărul unu mondial pentru că acesta își dorea asta.

Continue reading Open

Ce faci când nu mai știi ce să faci

Te ridici de la birou, îți întinzi brațele deasupra capului și faci câțiva pași.

În stînga ta e o ușă pe care ieși nu înainte de a te apleca spre măsuță și a-ți lua cu două degete telefonul. Odată ajuns afară te așezi cu picioarele sprijinite pe scaunul de față începi să butonezi telefonul fără butoane.

Verifici mailuri, facebook, ba chiar și twitter. Nimic nu te mai mulțumește. Nici măcar vremea. Dacă e cald, de ce e cald, dacă bate vîntul, de ce bate, că-ți clatină umbrela, dacă plouă te vezi nevoit să reintri în casă și undeva în fața televizorului cercul se închide, că doar de acolo te ridicasei cu câteva minute mai devreme.

The end

Samanța încolțită

samanta incoltitaVă spuneam aici că urmează șă-mi comand și alte cărți scrise de Anchee Min, pentru că voiam s-o cunosc mai bine pe autoare. Mă fascinează în primul rând autobiografiile oamenilor de succes. Felul în care își văd ei trecutul, nu cum ne apar nouă prin ziare sau la tv. Am renunțat pentru moment la Ultima Impărăteasă, am sărit și peste prima parte a poveștii vieții autoarei (Azaleea Roșie), dar sunt sigură că mi-ar fi plăcut foarte mult (nu-i timpul trecut nici acum s-o iau, dar când am vrut-o eu nu era în stoc)  și am trecut la partea a doua a vieții ei fără prea mari regrete.

Am citit Sămânța încolțită în câteva seri și mi-am reamintit cât de grea a fost viața în China pentru copiii generației mele. Comunismul pe care l-am trăit noi vesus comunismul trăit în China lui Mao a fost un fel de profiterol comparat cu paine udă cu zahăr (da, există prăjitura asta). Bine, în carte autoarea povestește primii ei ani în America, chinurile și mici le bucurii pe care le-a avut încercând să-și facă o viață într-o țară străină a cărei limbă i-a fost extrem de greu s-o învețe.

N-am să vă povestesc cartea, știți că n-o fac niciodată, am să vă spun doar că mi s-a părut cam dur felul în care se poartă Anchee cu fata ei, toate muncile grele, mult peste puterea copilului, la care o obligă să participe, asta după ce și ea în copilărie trăise coșmarul acesta… S-a dovedit, până la urmă, că n-a fost neapărat un lucru rău, dar cred că dacă avea puțină îndrumare ar fi reușit în viață mult mai devreme, părerea mea e că si-a concentrat prea multă energie, bani și timp pe cauze pierdute. În fine, cartea e o lecție, e foarte ușor de citit, povestea curge lin și e una din autobiografiile pe care le voi ține minte.

Continue reading Samanța încolțită

Ca după vacanță

Ne-am întors din concediu de o săptămână și deja mi-am mai luat trei zile de răsfăț la mare pe la sfârșitul lui august. Dar până atunci e cale lungă și avem o mulțime de lucru. Ne străduim să facem lucruri frumoase, să avem clienți mulțumiți, să respectăm termene și să ne achităm de datorii la timp. Uneori ne iese, alteori…

Fetele sunt plecate, una la Târgoviște la verișoara ei, alta la bunici la Brăila. Weekendul viitor ne reunim cumva la țară și sper să petrecem frumos câteva zile după ce vreme de două săptămâni am reușit să trimitem două comenzi la export in țări diferite și vreo trei comenzi locale la fel de importante.

Între timp, de când am venit din Grecia sunt într-o continuă luptă cu kilogramele. M-am văzut în câteva poze în costum de baie și am orbit.

Continue reading Ca după vacanță

Thassos II

Abia întoarsă din vacanță, parcă n-aș scrie chiar azi. Parcă aș mai păstra amintirile astea doar pentru mine, dar mi-e frică să nu uit ceva, așa că m-am hotărât să scriu.

Am plecat duminică dimineața din București și când spun dimineață vreau să spun 3,30. Am zis să fie pe răcoare, să fie devreme și să plecăm odată, frate.

Cu toate că la Giurgiu n-am stat mai mult de 15 minute în vamă și la pod (iar mi-am adus aminte că la noi trecerea de pod costă 13 lei și la bugari 2 euro), am ajuns în jurul prânzului la Makaza și am stat două ore la vama dintre Bulgaria și Grecia. Pesemne toată Romnia se hotărâse să plece pe răcoare. Noroc că n-a fost extrem de cald, și noi eram relaxați (doar plecam în vacanță) așa că nu ne-am stresat prea tare că un drum pe care altă dată l-am făcut în 7,5 ore, de data asta a ajuns la 12 ore (bine, am fost trei mașini, 11 oameni și-am oprit de vreo 10 ori pentru diverse chestii, ba o cafea, ba o alimentare, ba o țigare, ba o necesitate…se adună).

Continue reading Thassos II