Cu o cruntă durere de dinți am pornit duminică dimineață către Bookfest, pentru a mai prinde, pe ultima sută de metri, ceva cărți bune pentru mine, copile și câțiva prieteni. Printre ele, Scânteia, o carte din colecția Narator scrisă de Kristine Barnett, o femeie pe care dacă aș întâlni-o, aș îmbrățișa-o cu toată afecțiunea de care sunt în stare. Cartea este povestea vieții fiului său, dar în egală măsură, ea este eroina cărții. O mamă extrem de implicată, un om care iubește copiii dincolo de orice piedică. O femeie pe care viața a încercat-o greu, dar care s-a descurcat extraordinar, și se descurca încă, cu tot ceea ce-și propune.
Scânteia este cartea pe care dacă aș avea suficientă forță financiară, aș face-o cadou tuturor familiilor cu copii autiști. Deocamdată nu pot decât să le-o recomand cu tot dragul și să vă rog pe voi, cei care puteți, și cunoașteți astfel de familii, să le faceți un bine și să le oferiți această carte.
Kristine este mama lui Jack, un copil diagnosticat cu autism, care la trei ani abia spunea câteva cuvinte și care azi, la nici 13 ani, este socotit un copil minune în matematică, fizică, astronomie și științe naturale. Un fizician cunoscut a acceptat de curând să se uite peste o serie de schite ale unei noi teorii la care puștiul lucrează, și a confirmat faptul că este o teorie originală care, dacă se dovedește viabilă, îl va transforma pe Jack Barnett într-un serios candidat la Premiul Nobel.
Ok, vorbim despre povestea unei mame care a crescut un geniu, dar în carte nu-i vorba doar despre asta. Este mult mai mult de atât. Sigur, nu toți copiii diagnosticați cu autism sunt ca Jack, dar de aici și până la a accepta certitudinile sumbre emise de sistemul medical și educațional în egală măsură, care etichetează autismul ca o disfuncționalitate permanentă, e cale lungă.
„Am scris aceasta carte pentru ca sunt de parere ca povestea lui Jake e reprezentativa pentru toti copiii. Desi darurile lui sunt unice, povestea lui pune in evidenta posibilitatea pe care o avem cu totii de a realiza ce este extraordinar in noi insine si poate chiar arata posibilitatea ca „geniul” sa nu fie o insusire chiar atat de rara. Nu vreau sa spun ca fiecare copil autist – sau fiecare copil normal – este un geniu. Dar daca aprinzi scanteia innascuta a unui copil, iti va arata intotdeauna drumul spre inaltimi mai mari decat ti-ai fi putut imagina vreodata.” , spune Kristine Barnett undeva în încheierea cărții.
De mult nu mi-a mai plăcut atât de mult o carte, Scânteia intră cu brio în top 30 cele mai frumoase/de impact cărți pe care le-am citit vreodată și insist să v-o comandați cu prima ocazie. Eu deja am mai luat ieri una și-am făcut-o cadou unei mame de copil diagnosticat cu autism, nu ezitați s-o faceți și voi.