Asa mi-a spus Sorin sa scriu pe etichetă, așa am scris. E buna, bună!
Mama soacră o face după o rețetă inventată de ea și modificată probabil de la an la an, dar nu știu cum face că-i iese foarte bine de fiecare dată. Anul ăsta am facut ca nelumea, 120 de borcane de toate dimensiunile. E drept că și ingrdientele au fost tot așa cantități astronomice pentru o casă cu 6 suflete.
Să vă spun totuși rețeta:
- 20 kg vinete (le-am luat cu 2 lei/kg din piata Delfinului)
- 20 kg ardei capia (2 lei/kg)
- 10 kg ceapă (2 lei/kg)
- 10 kg roșii (2 lei/kg)
- 20 cutii ciuperci (4 lei/cutie)
- 3 l ulei (6 lei/l)
- 7 pliculete de conservant (0,5 lei/pliculeț)
- sare/piper și alte condimente după gustul fiecăruia.
Am copt vinetele, timp în care am curățat ardeii, roșiile și ceapa. În primul rând ceapa pentru că ea se pune în ulei imediat ce acesta s-a încins și se călește bine până nu mai ronție sau devine sticloasă. Noi am dat toate ingredientele prin robot (avem unul Philips vechi de vreo 8 ani care-si face treaba de numa).
Când ceapa a fost gata călită am adăugat ardeii și ciupercile cam în același timp. Se amestecă bine pentru că dacă și focul e mare (noi l-am dat mare ca voiam să terminăm într-o zi 😀 ) există riscul ca zacusca să se prindă de fund, așa că mama are și acum febră musculară de la amestecatul în zacuscă.
Urmează apoi roșiile și la sfârșit de tot am adăugat și vinetele copate și tocate. Într-o rețetă ideală cred că-i minunat să coaceți și ardeii, dar noi n-am făcut așa, din motive de timp și gust (în sensul că ne place și cu ardeii necopți). La sfârșit se adaugă sarea și celelalte condimente plus conservantul. Dacă ar fi fost după mine n-aș mai fi pus conservant, dar n-am putut altfel fi sigură că nu mi se strică 60 Kg de zacuscă.
Se pune fierbinte în borcane și se așează cu gura în jos până a doua zi acoperite cu un pled pentru a se răci foarte, foarte încet. Asta ține loc de fiert la bain marie după spusele mamei. A doua zi le-am luat, le-am verificat pe fiecare să fie bine închis, le-am șters, le-am etichetat și le-am așezat frumos în cămară.
În total am cheltuit 220 lei pentru zacuscă anul ăsta. Sper că și voi vă pregătiți pentru iarnă!
PS. Etichetele le-am furat ca de fiecare dată de la bucatar maniac.
La asa cantitati ai putea deschide o fabrica de conserve ! :)))
Multumesc mult Nina, ca mi-ai vandut pontul cu “bucatar maniac”! Multumesc si pentru reteta de zacusca!
Arata super si cred ca si gustul este pe masura! Sa fi-ti sanatosi !
DA, chiar ma gandeam sa-l scot pe tata in baston si cu un scaunel in strada sa mai vanda din ele. :)))
P.S. Era : “Sa fiti sanatosi “! cu scuzele de rigoare ! 🙁
Ce bine arata cu etichetele alea dragute! Am observat ca prin zona asta se face zacusca de vinete, mie personal nu imi place asa de mult dar vad ca voi ati pus si ciuperci. Mama foloseste ghebe si gustul e cu totul altul decat daca pui ciupercute normale 🙂
Am furat si eu niste etichete cu ocazia asta 😀
O zi faina!
ZAcusca cu ghebe imi place si mie cel mai mult. Am un var care locuieste la Soveja, zona e plina de paduri si ne mai aduce el din cand in cand cate un sac de ghebe. MAma face atunci zacusca din ele, iar noi o mancam in cateva zile. 🙂
Arata senzational si sunt sigur foarte gustoase. Noi nu punem conservant in ele, asta ar fi singura diferenta, dar nici nu facem 100 de borcane. Iti dai seama, daca iesi pe piata cu ele, faci o carca de bani. Iti iese sub 2 lei borcanul, unde iarta-ma sfantul mai gasesti asa pret si asa mancare sanatoasa si naturala? 🙂
Hehe, mama zice ca nu le-ar da nici cu un milion borcanul. S-a plans de dureri de maini trei zile. Oala aia de pe foc a fost la un moment dat plina, plina si ea abia mai putea amesteca in ea. 😀
Ooo, cat de bine arata! 🙂 S-o mancati sanatosi! 🙂 Eu n-am facut niciodata zacusa iar de cand m-am mutat aici mi-am luat gandul de tot, ca nu gasesc toate ingredientele. Asa ca raman la mila alor mei si a prietenilor :).
Am o colega de serviciu care face zacusca din ce-i ramane de la mancare (de exemplu 5 ardei, o vanata , rosii si ceapa. II ies doua borcane, trei de fiecare data, dar ea are tot timpul zacusca in casa. 🙂
Vai ce pofta mi-ai facut. Mai am acasa de anul trecut (numai ca nu are ciuperci in ea) Azi asta mananc cand plec de la servici.
Sper sa fac si anul asta si am sa pun si eu ciuperci in ea. Multumim ptr. reteta. O zi buna.
Ma bucur ca macar pofta asta te-a facut sa-mi scrii patru randuri sa mai aflu si eu asa ca sunteti bine si mai aveti si zacusca pe deasupra. 🙂
ce bine ca le-ati pus eticheta. eu si acuma mai am de la voi si uneori ma intreb de cand or fi… 🙂
arata gustos, si inainte, si dupa 🙂
Ma batea si pe mine gandul de a face niste zacusca de ciuperci, dar asa ma ia groaza cand ma gandesc cat e de munca… Imi lipseste o socrela harnica si dedicata. 🙂
Vezi ca avea si Vladen niste superetichete pe undeva pe blog. Pentru muraturi. 😉