Rolul progesteronului in sustinerea sarcinii

Anul acesta parcă-i un făcut. În martie am vizitat pentru prima dată în viață o clinică de fertilizare, în aprilie am aflat că voi avea un fin sau o finuță (mama însărcinată crede că va fi băiat, eu spun că va fi fată, babele din jur zic sigur că-i băiate și ecografia arată că-i fată ) și zilele trecute, am aflat că Doina, prietena mea cea mai buna din facultate (deci suntem cam de-o vârstă), a făcut FIV (fertilizare in vitro) și va avea cel puțin un bebeluș peste 9 luni. 🙂

Recunosc, reușita prietenei mele m-a emoționat cel mai mult, știu de cât timp își dorește un copil și cât de mult s-au străduit ca asta să li se întâmple. Da, lor, că de muncit n-a muncit singură.

Acum, dacă eu tot m-am specializat pe progesteron și rolul lui în sustinerea sarcinii, vă dați seama că imediat i-am făcut capul calendar Doinei cu tot ce știam, de parcă terminasem cel puțin 5 ani de medicină. La început m-a privit ea, așa, cu neîncredere, dar la un moment dat cred că ce-i spuneam se potrivea cu informațiile pe care ea deja le avea de la medicul ei și am început să vorbim aceeași limbă.

Mai întâi aș vrea să vă spun că faza luteală este perioada dintre ovulație  și începutul noii menstre sau, când există o sarcină, vorbim de primele săptămâni, când faza luteală este extrem de importantă. Iar în cazul FIV cu atât mai mult cu cât valorile scăzute de progesteron trebuiesc cumva îmbunătățite si ținute sub control, pentru că progesteronul ajută sarcina să se fixeze.

În zilele noastre, formele de progesteron cu administrare vaginală sunt prima linie de tratament în suportul de fază luteală deoarece aceasta:

  • Evita primul pasaj și metabolizarea hepatica. Astfel poate fi administrat în forma naturala și profilul de siguranță este mai bun
  • Este urmată de niveluri mai mari ale progesteronului în țesutul țintă (endometru) comparativ cu administrarea orală sau intramusculară
  • Asigura o eficacitate mai mare în privința ratelor de sarcini si nașteri, în comparație cu administrarea orală.

Doina știe asta (ei i se administrează deja Lutinus – singurul comprimat cu progesteron natural creat special pentru susținere luteală), dar m-am gândit că poate veți și voi să aflați. Nu se știe niciodată când veți avea o prietenă, fiică, verișoară sau mai știu eu ce care are nevoie de un sfat. Ok, sfatul cel mai bun e să o trimiteți să vorbească cu un medic, ce vreau eu să țineți voi minte este faptul că rolul progesteronului este unul esențial atât în instalarea sarcinii  cât și în ducerea ei la bun sfârșit. 

Și dacă tot am ajuns aici, fetelor, nu mai considerați fertilitatea voastră un subiect tabu! Și daca ar fi doar asta… Atât femeile, cât și bărbații, au tendința de a forța azi mâna destinului și a amâna tot mai mult momentul în care vor aduce pe lume un copil. Nimeni nu-i împiedică să facă asta și medicina, în loc să-i tragă de urechi, vine cu soluții.

Dar știți ceva? Oricâte soluții ar exista, nimeni nu poate lupta cu înaintarea în vârstă. Dacă în rândul femeilor de 35 ani rata de succes a fertilizarilor in vitro este de 80%, după 40 ani ea scade la doar 23%. Nu lăsați timpul să vă stea în cale, mergeți la medic cât încă mai sunt șanse să aduceți pe lume copii sănătoși!

Sper din tot sufletul ca Doina să aibă o sarcină ușoară și un copil (sau mai mulți :D) sănătos, frumos și deștept ca și părinții lui.

(Visited 7,225 times, 1 visits today)
Vilma

Sunt tot mai multe cupluri care apeleaza la proceduri pentru a avea un copil. Aproape nimeni nu stia de stimulare ovariana sau de FIV. Acum avem prieteni printre noi care au reusit, si tare ne bucuram pentru ei. Accesul la informatie este foarte important si de ajutor….

Nina

Da, Vilma. Pe mine daca ma intrebai anul trecut ce-i progesteronul habar nu aveam. Ok, stiam ca-i un hormon ceva, dar in rest eram complet pe dinafara.
E foarte important sa avem acces la cunoastere, mai ales daca ne intereseaza subiectul in mod direct. 🙂

Madutza77

Multumim medicinei moderne ca vine in ajutorul nostru pentru probleme de acest gen ! Si totusi ,din proprie experienta recomand sa procreati la tinerete ! Nimic nu se compara cu doza de inconstienta si cu rabdarea de la acea varsta ! :))

Nina

Da, ai dreptate, cel mai simplu, mai usor si mai incitant este sa faci copiii atunci cand varsta biologica iti permite, dar tu nu vezi ca vremurile se schimba si trebuie sa facem ceva sa rezolvam situatia?

gabi

Eu sunt doar mesagerul. La prima vedere ar fi gemeni, dar mai precis va fi un baiat. Se pare ca nu mai ai incotro acum… 🙂

Kristina

Buna, am gasit intamplator blogul tau si vreau s aspun ca sunt total deacord cu tine!Anul trecut am avut o sarcina cu probleme , doctorul mi-a dat utrogestan pastile orale, dar degeaba… la 28 de saptamani am intrat in travaliu, am nascut natural si fetita mea a trait doar o zi, si acum e acolo sus printre ingerasi….acum dupa 6 luni sunt din nou insarcinata in 5 saptamani si sunt la un alt dr care mi-a dat lutinus ovule si ma rog la Dumnezeu sa mearga totul bine si sa avem un bebe sanatos!(am 26 de ani si nu aveam de gand sa astept sa fac 30 sau 35 ani pt a ramane gravida)

Vilma

Am uitat ca am comentat pe blogul tau, la acest articol. Acum cand iau si eu Lutinus, cautand informatii, am ajuns iar pe blogul tau…..De toate gasim noi aici, la tine, Nina!

Ana Alexandra

Lutigest/Lutinus a fost aproape de prapastie, anul trecut s-au facut niste inspectii la unitatea in care era produs, si nu au iesit bine. Era sa iasa de pe piata UE pentru asta, dar pana la urma au mutat productia si, astfel, a ramas disponibil. Au retras insa loturile produse in SUA.

A scapat ca prin urechile acului.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.