Factorul groazei este o carte scrisă de Robert Harris apărută la editura Allfa în colecția Strada Ficțiunii Bestseller. Are 270 pagini pe care fiecare dintre noi, cei care vrem să ținem pasul cu vremurile, ar trebui să le citim. Este o lectură cu un scenariu care-mi pare din ce în ce mai aproape de realitate, mai ales dacă ținem cont de ritmul în care se întâmplă azi totul în jurul nostru.
Un fizician celebru, se retrage din munca de cercetare de la CERN după ceva scandal ce duc la închiderea unuia dintre priectele la care lucra și-și face propria firmă de hedging (pentru cei care înțeleg chineza financiară asta înseamnă operațiuni bursiere la termen, numite operațiuni de acoperire, prin care cel ce le realizează dorește să-și conserve valoarea activelor și să se protejeze contra eventualelor pierderi care ar rezulta din fluctuațiile cursului activelor financiare, acțiuni, obligațiuni, bonuri de tezaur, valute etc.), firmă ale cărei tranzacții nu mai erau făcute decât automat de diverși algoritmi care țineau cont de foarte multe variabile din piață, dar și de sentimentele umane. Mai exact unul sigur, groaza. Alături de un partener de afaceri fermecător, Alex, fizicianul nostru este atacat în propria casă exact în ziua în care trebuia să prezinte vechilor și valoroșilor lor clienți un nou algoritm de tranzacionare, VIXAL. Atacul nu-l face să se răzgândească și după ce părăsește spitalul pe proprie răspundere are parte de o zi de pomină. Bună sau rea, veți vedea voi în timp ce veți citi cartea.
Mie mi-a plăcut. Deși se citește într-un ritm alert, exact așa cum se și întâmplă acțiunile în carte, nu-i o carte chiar ușoară. Mă gândesc, de exemplu, la mama care n-ar înțelege probabil mai mult de jumătate din cuvintele din carte. Dar dacă ați auzit de prăbușirea Bursei din New York din 6 mai 2010 pe fondul crizei datoriilor suverane din Grecia, v-ar face bine să citiți despre criza de la Bursă și din altă perspectivă.