Am aflat că există o prăjitură cu numele celebrului baton cu ciocolată și caramel, acum aproape doi ani, de pe blogul Laurei Sava. Am încercat prăjitura imediat ce am văzut rețeta și a ajuns rapid un fel de prăjitura casei, detronând astfel celebrele mele tarte. Numai că, acum câteva zile când am căutat iar rețeta de Snickers clasic, cea cu ciocolată neagra, am ajuns din întâmplare la cel cu ciocolată albă și planurile mi s-au schimbat brusc. Am zis că vreau snickers cu ciocolată albă, așa că am trecut la lucru.
Mai întâi am fost la cumpărături, vă spun din prima că nu-i o prăjitură ieftină, mai ales dacă ești aiurită ca mine și cumperi miez de nucă din supermarket cu 50 lei jumătatea de kg. Am aflat apoi că la piată e 25 lei kg de miez de nucă și că la mine în cămară e o sacoșă plină de nuci. 🙁
Cum vom avea de făcut blatul, stratul intermediar (ăsta-i cel mai ușor de făcut), crema (asta-i super-extra delicoasă) și glazura, am să vă spun ingredientele pentru fiecare în parte.
Ingrediente pentru blat:
– 6 albușuri
– 200 g zahăr
– 100 g nucă macinată
– 2 linguri cu vârf de făină
– o jumătate de pliculeț de praf de copt
Ingredient Strat intermediar:
– 200 g ciocolata alba (eu am folosit Primola albă, dar data viitoare poate încerc cu ciocolată albă menaj)
Ingrediente pentru crema:
– 6 galbenusuri
– 10 linguri rase de zahar
– 250 g unt
– 200 g nucă
Ingrediente pentru glazura:
– 100 g ciocolata alba
– nucă tăiată bucățele pentru ornat
Dacă avem toate astea, ne putem apuca de blat:
În primul rând dăm drumul cuptorului pentru a fi gata încălzit când compoziția va fi gata și apoi batem albușurile spumă împreună cu zahărul:
după care oprim mixerul și continuăm cu o spatulă sau cu telul atunci când adăugăm, în ploaie, nuca macinata, făina si praful de copt, pe care le încorporăm cu grijă:
Când e gata de pus în tava tapetată cu hârtie de copt și unsă cu unt, trebuie să arate așa:
Băgăm tava la cuptorul gata încălzit la 175 grade, pentru 20-25 de minute.
Cât timp tava e la cuptor, luăm cele 200g de ciocolată albă și le mărunțim. Nu o băgați la robot că aveți șanse să se topească, așa că răzătoarea mare sau un prosop curat și un ciocan de șnițele sunt soluțiile cele mai la îndemână.
După ce scoatem blatul din cuptor, îl răsturnăm cu grijă pe o tavă și după ce îndepărtăm hârtia, presărăm imediat ciocolata mărunțită.
Imediat ce răsturnăm tava cu blatul, punem in ea nuca pentru crema și o băgăm 5 minute, nu mai mult, la cuptor. O scoatem și o tocăm cu cuțitul ca să fie pregătită pentru cremă.
Gata, acum ne putem ocupa de cremă. Luăm gălbenușurile rămase și le frecăm cu 5 din cele 10 linguri de zahăr:
Celelalte 5 linguri de zahăr se pun într-o cratiță și se topesc pe foc. Când zahărul capătă culoarea care vă place cel mai mult, adăugați untul și amestecați continuu pentru a nu avea surprize. Când untul se topește de tot adăugăm și gălbenușurile bătute cu zahar și amestecăm într-una până totul capătă o culoare gălbui-caramel:
punem și nuca prăjită și tocată în compoziție (nu uitați să opriți nucă și pentru ornat prăjiturile) și amestecăm până compozitia se îngroașă (nu mult, cca 2 minute):
O luăm după foc și după un moment de respiro o turnăm peste stratul de ciocolată albă de pe prăjitură:
Dăm tava la rece pentru cel puțin două ore și ne relaxăm. Citim ceva sau spălăm vasele important e ca timpul să nu-l pierdem degeaba. Eu, deșteaptă cum mă știți, am făcut prăjitura seara și-am lăsat-o să se întărească până dimineața.
Să zicem că timpul a trecut și caramelul nostru delicios s-a întărit. Ne pregătim acum să tăiem prăjitura și pentru asta încălzim un cuțit pentru a ne fi ușor:
Punem să facem și glazura și veți avea apoi liber la mâncat, vă spun, e cea mai bună prăjitură pe care am mâncat-o eu și toți musafirii mei vreodată.
Glazura, zic, se face așa: Se topește ciocolata albă la bain-marie și se toană pe fiecare bucățică în parte. Deasupra presărăm nucă și gata, in câteva minute va putea fi pusă pe masa pofticioșilor:
Poftă bună și weekend plăcut!
Ahhh…că mai mult nu mai sunt în stare să zic…
Asa am zis si eu prima data cand am vazut reteta asta. dupa ai m-am apucat s-o facsi acum zic yammmi. :)))
Iar mă ucizi! Fiicei mele sigur o să-i placă, mniam mniam! Eu cumpăr de la cofetărie, în Cluj se găsește la cofetăria Dana prăjitura Snikers, dar sigur nu-i ca asta! Când am ceva timp, le treabă. O zi reușită îți doresc! 🙂
Nu te ucid, eu de luni sunt la cura de slabire, deci n-o mai fac vreo doua luni pentru ca pur si simplu nu ma pot opri sa nu mananc atunci cand o fac. 🙁
SUPER,SUPER,SUPER,AM SA O FAC FETELOR,PTR MINE,INCA NU….
DELICIOASA….
heheh, zici tu c-o faci fetelor, dar n-ai sa te poti abtine. Iti spun din experienta. 🙂
vreau si eu 😀
la mine nu mai e, dar ai reteta mai sus. Nu-ti trebuie decat spor!
Esti tare priceputa ! super!
iimi place mult sa fac prajituri. Multumesc!
Mamaaa, ce bine arata .. saru’mana de reteta, tre’ sa o incerc si eu cat de curand.
Se face mai usor decat pare si e foarte, foarte gustoasa. Spor!
[…] la Vladen, Rudolph, Florin Ruşanu, Kadia, Oana, Ana-Lavinia, Iulia, Mihaela, Nina, Ana Q., Javra, Cuvânta, Surioara, Andera, Hapi, Cris-Mary, Mixy, Irealia, Larisa, miha.ela, […]
Am facut prajitura …este BUNA dar nu excelenta ,am mancat altele mult mai bune (dar ma rog , gusturile fiecaruia difera !) .M-am blocat la un moment dat ,cand nu am mai stiut ce trebuie sa mai fac cu galbenusurile frecate cu zahar ( noroc ca sunt fata isteata si am dedus unde trebuiau puse 🙂 ). Am folosit ciocolata alba de menaj care nu este foarte scumpa ( 5 lei /jumatate de kg ) , dar nu o recomand si pentru glazura de deasupra( mergeti mai bine pe Primola ) ,care nu stiu din ce motiv mi s-a zaharisit( facuta conform intructiunilor pe baie de aburi). In fine, am dres-o cu putin unt si in final mi s-a intins .As recomanda sa se mai reduca continutul de zahar( mai ales pentru copii si cei sensibili cu dantura ), este extrem de dulce si dupa numai doua bucatele simti asta din plin :).
Vaiiii, sunt praf, am uitat sa va spun de galbenusurile freate, am completat acum, multumesc @madutza77! Imi pare tare rau ca ti s-a stricat ciocolata la topit, am inteles ca asta alba e mai pretentioasa si trebuie avuta mare grijă cu ea. Cat despre dulce asta e ideea, sa fie dulce sa nu mancam prea multe, doar una, doua. 🙂
Vai, Nina, ce bine arata! Este una dintre cele mai apetisante prajituri vazute de mine in ultimul timp. Problema este ca in camara mea sigur nu exista nuci, deci ma vad obligata sa le cumpar din piata (daca am noroc sa gasesc). Pastrez reteta pentru vreo ocazie speciala.
Nu ai pentru ce, Nina ! Important a fost finalul ! Totul s-a dres 😉 ! Acum ,cu permisiunea ta ,am sa va recomand si eu o reteta de prajitura, relativ simpla , ieftina si usoara.
PRAJITURA TAVALITA
BLAT:
2 oua
200 g zahar
100 ml lapte dulce
100ml ulei
200 g faina
jumatate de plic de praf de copt
zahar vanilat( esenta )
Cele 2 oua le freci cu cele 200g de zahar, apoi adaugi 100 ml lapte dulce, 100 ml ulei, zaharul vanilat( esenta), jumatatea de praf de copt si faina. Se coace la foc moderat , intr-o tava mica dreptunghiulara ( numita in popor “tava tiganeasca”), tapetata cu hartie de copt.
GLAZURA:
500ml lapte dulce
200 g zahar
o jumatate de pachet de unt (margarina)
2-3 linguri de cacao
Este de preferat, inainte sa te apuci de blat, sa pui glazura pe foc intr-o craticioara la foc moderat. Toate aceste ingrediente se fierb pana se ingroasa ca o maioneza mai moale( care curge ) , apoi se da la racit ,atat cat poti tine degetul in ea , nu de tot.
Ne mai trebuie( dupa preferinta) ,1 farfurie plina de nuca macinata sau 2 plicuri de nuca de cocos( 150-200g/punga).
Dupa ce s-a copt blatul , il punem pe o tava , indepartam hartia si atunci cand se mai raceste putin , il taiem cubulete( dupa preferinta). Apoi luam fiecare bucatica in parte ,o inmuiem in glazura pe toate partile , o dam prin nuca macinata ( nuca de cocos ) si o asezam frumos pe un platou. Se poate servi imediat sau la momentul oportun.
POFTA BUNA !
La naiba, de maine aveam in plan o ditamai dieta!