M-am gândit mult înainte de a scrie postul ăsta, practic de când am părăsit sala în care s-a desfășurat ediția de anul acesta al conferinței Women on Web organizata de Evensys și Activia, eveniment ajuns anul acesta la cea de-a treia ediție.
Fie datorită faptului că vorbitorii de anul acesta au făcut aproape toți referire la timpul prea mare petrecut online, la faptul că viața offline ne este afectată din cauza timpului petrecut pe net, fie pentru că în acești trei ani am mai căpătat ceva experiență în online și cu siguranță multă experiență offline, am simțit nevoia de a spune ce cred eu despre online, despre timpul petrecut aici, despre cât de mult ne afectează nouă, femeilor, viața de familie online-ul și despre cum înțeleg eu să ne organizăm pentru ca din îmbinarea asta dintre online și offline să obținem o viață frumoasă.
Am să iau trei exemple dintre vorbitorii de la Women on Web:
Emilia Popescu- o actriță care n-are nevoie de nicio prezentare, dar fără pic de experiență online, ni se prezintă exact așa cum este, ne spune că nu are timp de online și-i sinceră până în a recunoaște că se teme de reacții care ar putea apărea la adresa ei pe net, ceva de genul: ești prostă și urâtă. Trebuie să fiu corectă și să recunosc că exact așa vorbesc toți cei care n-au avut niciodată de-a face cu lumea de pe net. Din păcate nu-i vorba de educație sau de talente, nu-i vorba nici măcar de vârsta, vorbim doar de preconcepția referitoare la pierderea timpului pe net și mai ales de frica de a interacționa cu necunoscuți.
Bogdana Butnar– despre care dacă n-ai auzit înseamna ca nu stai suficient pe net, e o tipă ale cărei prezentări eu una le-aș asculta la nesfârșit, dar despre care am fost tristă să aflu că atunci când ajunge seara acasă îi e urât. Îi e urât pentru că încercând să fie conectată cu cât mai mulți oameni, a ajuns să trateze toate relațiile superficial și să-și dea seama că a dat discuțiile zilnice cu mama ei pe interacțiunea cu necunoscuți pe net. Bogdana își petrece cea mai mare parte a timpului pe net (ar fi și greu să n-o facă, lucrează la Google 😀 ) și recunoaște la WOW12 că nu-i ok, dar dacă tot e nevoită să interacționeze cu foarte mulți oameni, vrea s-o facă așa cum trebuie pentru că deocamdată oamenii pot trăi fără net, dar internetul nu poate exista fără oameni și dacă noi facem internetul, măcar să-l facem așa cum trebuie.
Ca o balanță între felul în care își petrec viața în raport cu netul cele doua doamne de mai sus, Cristina Bazavan ne prezintă un set de reguli pentru a trăi fumos în online. Le puteți citi și voi pe blogul Cristinei, ceea ce vreau eu să vă spun este că ea a reușit să îmbine excelent timpul petrecut online cu cel din offline, a reușit să-și păstreze prietenii adevărați și să-și facă și noi cunoștințe pe net, a reușit. Îmi place să cred că mă număr și eu (păstrând proporțiile evident), printre cei asemeni Cristinei, care au reușit să îmbine fericit timpul petrecut în online cu cel petrecut în offline.
Am avut foarte mult de câștigat în anii ăștia de când am blogul, fără a face însă rabat la timpul petrecut cu familia mea, cu prietenii mei, cu cărțile, cu prăjiturile sau bicicleta mea. Am o afacere care se desfășoară aproape exclusiv offline, ok, avem email și site, dar adevărata desfășurare are loc în atelier, acolo se aleg materialele și se fac tiparele, acolo se croiește, se coase, se calcă și se ambalează. Mai offline de atât nu cred că se poate la un business. Și apoi blogul compensează frumos timpul petrecut în atelier. Aici uit de materiale și clienți. Aici vorbesc de viață, de pasiuni, de copii, de probleme, de tot ce însemn eu. Aici vă am pe voi așa cum în offline am prietenii din copilărie, din facultate, din vecini. Nu-i dau pe unii pentru alții au loc cu toții, păstrând însă proporțiile.
Nu știu dacă există un secret în a putea păstra balanța asta între online și offline, cert e că ea trebuie păstrată, pentru că așa cum zicea cineva zilele trecute: nu există viță online și viață offline, există pur și simplu viață și noi suntem singurii răspunzători de felul în care alegem să ne-o trăim.
Și pentru că nu pot încheia fără să mă laud (nu știu exact ce regulă încalc acum, dar sigur e una), vreau să vă spun că tot la Women on Web, Georgiana Gheorghe de la Danone a anunțat că, datorită implicării extraordinare a bloggerițelor participante, campania #obiceiurisănătoase se va transforma într-o platformă pentru toate produsele Danone nu numai pentru Activia. Iar lauda mea se referea la faptul că din mai #obiceiurilesănătoase vor intra în forță pe toane.ro. Dar detaliile le veți afla voi la timpul potrivit. 😉
Singura părere de rău legată de această ediție a WOW, este faptul că n-am luat cu mine aparatul foto. Erau acolo atât de multe fete frumoase, dar atât de multe. Data viitoare nu-mi mai scăpați.