În vizită la Danone

Când am primit invitația de a participa la vizita ce avea să aibă loc la fabrica Danone, m-am bucurat exact ca atunci când în clasa a III-a învățătoarea ne-a anunțat că vom merge în vizită la fabrica de pâine. Se întâmpla acum 30 ani și țin minte și azi mirosul pâinii rumenite ce cădea de pe bandă fix în lăzile pe care le știam de la alimentară.

Vineri dimineața, împreună cu  mai mulți bloggeri din București și din țară, pe care tare m-am bucurat să-i cunosc, am urcat în autocarul care ne-a dus la fabrică.  Da, s-a și cântat pe drum, chinezu știe.

Fetele de la Danone ne așteptau zâmbind (cred că am întârziat un pic și ele s-au bucurat sincer când au văzut că în sfârșit am ajuns), ne-au înmânat badge-urile și ne-au invitat în sala de conferințe pentru un scurt intro și mai ales pentru a gusta o cafea, un croissant sau un iaurt înainte de plimbarea prin fabrică.

A urmat apoi echiparea și instructajul de care ai nevoie pentru a putea intra în zona albă a fabricii și-am pornit la descoperirea drumului pe care-l parcurge laptele sosit la fabrică din cisterne (pe care le-am văzut încă din autocar) și până în camioanele ce preiau laptele, iaurtul și smântâna din depozit.

A fost foarte interesant, oamenii care ne-au însoțit ne-au răspuns la toate întrebările, ne-au demontat toate miturile știute despre cum se prepara produsele lactate. De exemplu:

  • știam că nicio cisternă cu lapte n-a intrat vreodată pe poarta fabricii. Nimic mai fals, pe lângă faptul că am văzut cu ochii noștri cisternele cu lapte și locul unde ele sunt descărcate direct în tancurile cu lapte crud, am mai aflat și că fabrica are contracte cu 69 de ferme din toată țara.
  • știam că în iaurturi se pune sodă, mi-o spusese chiar un șofer care livra sodă la fabrica Danone. De fapt, cu soda respectivă se spală tancurile de lapte sau iaurt, după care se limpezesc cu apă la 95 grade. Dacă nici asta n-o fi curățare, atunci nu știu care-o mai fi.
  • știam că nu mai sunt vizitate fabricile de către copii, ca pe vremea noastră. Nu-i adevărat! În fiecare miercuri, două grupe de copiii vizitează, exact așa cum am făcut-o și noi, fabrica Danone. Există pe site-ul lor o secțiune specială pentru rezervări, s-a ajuns deja undeva prin august pentru anul acesta.
  • Știam că era odată o reclamă în care apărea o cercetătoare de la Danone care de fapt nu exista. Era doar o actriță. Ei bine, s-a sfărâmat și mitul acesta în momentul în care noi chiar am stat de vorbă cu doamna cercetătoare.

Mai sunt multe alte lucruri pe care le-am aflat în vizita asta, știați că Daniel Carasso (cel de la porecla căruia vine numele de Danone)  a murit acum trei ani la venerabila vârstă de aproape 104 ani? Oare ce-o fi mâncat omul ăsta?

Mi-a mai plăcut mult felul în care înțelege Danone să se ocupe de partea de responsabilitate socială și felul în care angajații companiei se implică și ei voluntar în aceste activități. Ca să nu mai zic că în majoritatea proiectelor de CSR numele Danone este foarte puțin folosit sau uneori deloc:

Pe lângă asta oameni de la Danone chiar mănâncă iaurtul făcut de ei. Am trecut la venire prin cantină, unde câțiva muncitori aflați în pauză mâncau printre altele  și iaurturi. Ba chiar, tot angajații Danone sunt voluntarii care încearcă diverse combinații atunci când se fac cercetări pentru un nou sortiment de iaurt ce urmează a fi lansat pe piață.
Am plecat de acolo cu senzația că am învățat ceva și am văzut lucruri pe care le voi ține minte exact cum se întâmplă și azi cu fabrica de pâine vizitată în copilărie. Multumesc Danone!
Am făcut desigur mai multe poze, le puteți vedea aici.
Mi-a plăcut ce-au scris și colegii mei de excursie: visurat, denisa, zăineasca, ioanaaugustin, ruxa, anadragoș, vlad, nvradu, nebuloasa, și mai sunt.
(Visited 563 times, 1 visits today)
Marmotzel

Nu am vizitat niciodata o fabrica, cred ca a fost tare interesant si din ce ai scris ti-a placut tare mult 😛 Si ma bucur sa aud ca inca mai viziteaza copiii , asta e o initiativa faina.
p.s. cred ca pana la urma trebuie sa imi fac facebook, prea isi pune lumea pozele numai acolo. UOf!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.