Energie vie pentru natură și oameni

În urmă cu ceva timp am înțeles un lucru simplu, dar cu implicații imense în viața noastră, faptul că energia vine din noi, oamenii. Și pentru ca noi să conștientizăm acest lucru cât mai des, s-a inventat conceptul de responsabilitate socială. Nimic nu se face, nimic nu crește, nimic nu se schimbă, dacă noi, oamenii, nu ne implicăm.  Am urmărit an de an cum bugetele de CSR ale companiilor scad, dar totuși există.  Am privit mereu cu admirație faptul că marile companii românești investesc o parte din profitul lor în  campanii de responsabilizare socială, pentru că acesta este primul pas în a-i face pe oameni să se implice.

Mă uitam acum câteva săptămâni pe proiectele câștigătoare anul acesta în programul de finanțare al Rompetrol Impreună pentru fiecare. Voiam să aleg câteva despre care să vă vorbesc și vouă. Să le cunoașteți, să știți că ele există și, de ce nu, daca aveți idei, să profitați de oportunitățile oferite și poate anul viitor să vă numărați printre câștigători.

Prima dată mi-a atras atenția proiectul Energie vie pentru natură și oameni, depus de Andrei Acs,  pentru că era vorba chiar în denumire de două lucruri dragi mie: natură și oameni. Încercăm cu toții să tinem cont de ambele, orice am întreprinde si uite că sunt oameni care fac mai mult de atât, oameni care atunci când văd că există o posibilitate de a face mai mult, nu stau pe gânduri, ci au inițiativă. Proiectul îi are ca beneficiari pe localnicii comunei Roşia, aproximativ 5000 persoane și pe toți turiștii care vor vizita zona și constă în realizarea unui sistem complet de panouri solare pentru producerea energiei electrice şi termice la Centrul de vizitare a sitului Natura  2000 Pădurea Craiului. 

Pentru a întelege (și voi și eu) cum stau  lucrurile, Andrei Acs, inițiatorul acestui proiect, ne-a  răspuns la câteva întrebări:

1.  Înainte de toate am vrea să-l cunoaștem pe omul Andrei Acs, așa că te rog să ne spui câteva cuvinte despre tine.

În general mi-e greu să vorbesc despre mine, dar o să încerc să spun câteva cuvinte. Îmi place să cred despre mine că sunt o persoană ambițioasă, luptătoare și care, printre altele, are și un dram de noroc. Sunt născut în 12 aprilie 1986 în Oradea, oras de care am rămas atașat. Lucrez de 10 ani în domeniul ONG, la început ca voluntar iar mai apoi ca angajat. De profesie sunt biogeograf iar acum, pe lângă redactarea și implementarea proiectelor, sunt managerul Unității de Monitorizare și Control din cadrul sitului de importanță comunitară N2000 Defileul Crișului Repede – Pădurea Craiului (ROSCI 0062), în cadrul Centrului pentru Arii Protejate și Dezvoltare Durabilă Bihor.

2.    Uau, cum a sunat asta! Spune-mi, te rog,  cum ai aflat de programul Rompetrol, Impreuna pentru fiecare? Îl știai din anii trecuți, ai mai avut proiecte înscrise?

Lucrând în cadrul unui ONG cu profil de protecție a mediului am avut întotdeauna acces la informațiile referitoare la programele de finanțare. A fost pentru prima dată când am hotărât să aplic în cadrul programului Rompetrol.

3.       Cum ți-a venit ideea proiectului “Energie vie pentru natură și oameni”?

De aproximativ 5 ani de zile mi-am concentrat mare parte din activitate pe ceea ce înseamnă Munții Pădurea Craiului. Am realizat până acum 4 centre de vizitare pe teritoriul acestei mari arii protejate iar doua dintre ele sunt construite în stil tradițional. Cel mai important dintre ele este cel din comuna Roșia, unde avem o colaborare foarte bună și cu primăria. Am considerat oportun ca acesta să fie independent energetic, fiind un centru al unei arii protejate și să servească drept model pentru alte viitoare astfel de centre de vizitare la nivelul României.

4.   Frumos! Ar fi excelent ca modelul să fie urmat! Spune-mi,  te rog, prin ce stări ai trecut atunci când ai aflat că proiectul tau e unul dintre cele ce vor primi finanțare din partea Rompetrol.  Te așteptai să fii unul dintre câștigătorii de anul acesta?

Nu pot să spun că am fost euforic, deoarece până acum am implementat peste 10 proiecte ce vizau comunitatile locale din arealul în care lucrez sau protecția mediului. Bineînțeles că am fost încântat să aud, deoarece îmi doream să contribui și la conștientizarea celor din Roșia. Având în vedere că proiectul a fost scris puțin cam pe fugă, nu mă așteptam, sincer, să fie finanțat.

 5.       Cum a decurs până în prezent derularea lucrărilor? A fost greu, a fost ușor, cine te-a ajutat, ai fi putut face ceva mai bine? Dacă ai lua-o de la capăt ai schimba ceva?

Până acum totul a decurs conform planificării și trebuie să recunosc că nu a fost foarte greu deoarece am avut sprijinul total al Primariei Roșia și al comunității.

6.       Spune-mi te rog ce înseamnă pentru omul Andrei Acs ducerea acestui proiect la bun sfârșit.

 Pe scurt, înseamnă contribuția unui om pasionat de tot ce înseamnă o arie protejată la conștientizarea comunităților din aceste teritorii. Oamenii privesc în general cu reticență ariile protejate, crezând că nu vor mai avea voie să facă nimic acolo. Nu e chiar așa, dar pentru a dovedi asta trebuie să contribuim cu toții.

7.       Ce sfaturi  i-ai da cuiva care are o idee, a auzit de Împreună pentru fiecare, dar nu are curaj să facă pasul de a-și înscrie proiectul.  Tu ai avut încredere în program? 

 Programul este cât se poate de sigur și cu siguranță aș încuraja pe oricine să aplice.  Mulțumesc!

Și eu îți mulțumesc Andrei, felicitări pentru tot ce faci și spor la lucru în continuare!

 

(Visited 244 times, 1 visits today)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.