“Eu, ca profesor de fizică, nu pot să fac comentarii la adresa activităţii domnului ministru.” sunt vorbele doamnei Corina Dobrescu, profesoară de fizică la Colegiul Naţional „Tudor Vianu” si unul din profesorii cea care a pregatit lotul de 5 elevi români, olimpici romani, care au reușit să ia aurul la Olimpiada Internationala de Fizica. Mda…știu, ați văzut-o la știri și cunoașteți deja toata istoria, toate s-au întâmplat acum aproape o lună, s-a scris și pe bloguri despre ei, deja pe copii îi felicită lumea pe străzi când îi vede…
…și totuși oamenii ăștia ne fac pe noi, pe mine cel puțin, să considerăm că sintagma “dacă vrei, poți” este încă valabilă și nimeni nu te poate împiedica să-ți faci meseria așa cum știi tu mai bine, dacă o faci cu plăcere și pasiune.
Știu că nu-i frumos ce fac, dar nu mă pot abține, vă rog sa cititi povestea copiilor de aur aici, eu redau doar răspunsul doamnei profesoare Dobrescu la una din întrebările reporterului:
Q: De ce vă încăpăţânaţi să faceţi performanţă într-o ţară care îşi plăteşte atât de prost profesorii?
C.D.: În primul rând, din pasiune şi, în al doilea rând, de dragul elevilor care sunt dornici să înveţe fizica, ard de nerăbdare să descopere tot felul de secrete pe care natura le ascunde. Când ai în faţă 25 de perechi de ochi curioşi şi iscoditori nu mai contează restul lumii, ajungi într-o altă lume, o lume plină de mister, de surprize, de provocări .
Ați auzit domnilor profesori? Dacă la o întrebare ca asta, și dumneavoastră puteți răspunde același lucru, eu ma înclin, însă dacă nu puteți face asta, vă rog să vă găsiți altceva de muncă. Știu că nu sunt destui dascali în școli și prezența dumneavoastră e necesară la clase, dar mai bine știu că nu au copiii profesor la o materie, decât să aibă unul fără nicio înclinație spre educație.
Când în țara ta ai un copil despre care poți spune asta: Ana Roxana Pop este absolventă de liceu şi este cea mai bună din lume la fizică. A terminat liceul cu media 9.95, iar la Bac a avut media 9.87. A aplicat la 20 de facultăți de peste hotare. Până la urmă a ales: va merge la Princeton, mie una imi dau lacrimile, pe de o parte de bucurie (e româncă, deșteaptă, tânară) și pe cealaltă parte de tristete (nu va mai fi a noastră).
Lotul complet a fost alcatuit din (de la stânga la dreapta: Matei Ioniță, Ana Roxana Pop, Roberta Răileanu, Tudor Giurgica-Tiron și Victor Luca Ilieșiu):
Felicitări, copii!
Este foarte clar ca pustii astia in mare parte NU vor ramane in tara. Si nici nu ar trebui. Fatuca asta va primi educatia asa cum trebuie in domeniul ei, la una dintre cele mai mari universitati din lume. Si va lucra pe bani frumosi. Ma bucur pentru rezultatele astea si pentru faptul ca se confirma inca o data ca munca serioasa nu ramane nerasplatita. Iar doamna profesor merita toata stima.
@Dojo- asa-i. Mi-au placut mult raspunsurile date de Ana in inteviu. Mult. 🙂
Habar n-aveam de chestia asta însă mă bucur că am ajuns să citesc asta la tine pe blog. Tare mult mi-ar fi plăcut să dau şi eu peste asemenea profesori în liceu.
@Chaika- da, da, si mie mi-ar fi placut. 🙂