Nu eu. Aş vrea ca asta să-şi dorească un copil. Ba nu, toţi copiii din ţara asta.
În drumul meu spre serviciu trec dimineaţa pe lângă stadionul Lia Manoliu şi văd deseori sportivi (nu fotbalişti) îmbrăcaţi în treninguri albastru cu alb pe spatele cărora scrie cu litere mari ROMÂNIA. Şi sunt aşa frumoşi…
Era o vreme când să ai un trening din ăsta (pe care să nu-l fi plătit) era visul oricărei fetiţe din gaşca noastră de pe stradă. Cu toatele am fi vrut să ajungem la Olimpiadă sau măcar la un concurs internaţional unde să purtăm treningul României. Pentru asta ne antrenam chiar şi în curtea grădiniţei pe iarbă şi făceam tot felul de flick flack-uri, şpagate şi sărituri ciudate, căzând şi încercând din nou, gândindu-ne că poate, dacă suntem foarte bune, vom ajunge să avem şi noi trening ca cel al Danielei Silivaş. Dacă nu ştiti cine a fost Daniela Silivaş, înseamnă că ori sunteţi foarte tineri ori nu sunteţi români, deşi asta n-ar trebui să fie o scuză. 🙁
Tare aş vrea să ştiu dacă copiii din ziua de azi mai visează la asta. Dacă treningul ăla pe care scrie Romania le stârneşte vreo reacţie. Dacă ştiu ce reprezintă. dacă au aflat că-l poartă doar cei mai buni. Şi dacă nu, ce facem ca să le stârnim interesul pentru performanţă?
Mă gândesc că-i esenţial ca parinţii să le explice cum stă treaba cu lucrul bine făcut. Apoi, în scoala primară să existe o selectie a celor cu aptitudini. Dar nu doar la fotbal sau handbal, ci şi la judo, gimnastică, scrimă, etc. Neapărat. Apoi, şcolile să fie în strânsă legatură cu cluburile sportive către care să-şi trimită elevii. Iar şi mai sus, la minister, să se înţeleagă că performanţele în sport ar aduce Roamniei faimă, recunoaştere, respect, lucruri care nu mai sunt de mult timp asociate cu numele ei.
În felul acesta Romania ar avea de unde să aleagă, generaţiile de copii nu s-ar mai simţi pierdute şi chiar dacă doar puţini dintre copiii selectaţi iniţial vor ajunge sa faca sport de performanta, iar şi mai puţini vor face parte din echipele naţionale, ei, copiii, vor fi avut o şansă. Vor înţelege pe pielea lor, că doar cei mai buni, şi aceia după foarte multă muncă şi sacrifii, ajung să poarte treningul alb- albastru pe care scrie ROMÂNIA.
In haosul pe care il traim sentimentele sunt ca si inexistente…
[…] This post was mentioned on Twitter by Nina Costea and Mihai Dogaru. Mihai Dogaru said: RT @nina35 Vreau trening cu România http://bit.ly/dit6tL #ambitie #copii #educatie #Oliampiada #performanta […]
😐 au. punct sensibil. 😐
@Mihai – ma gandeam eu, numai ca e musai sa facem ceva, ca daca asteptam ca mai intai sa inceteze haosul… vorba aia, nu suntem nemuritori. 🙁
@brontozaurel- dap 😐
@nina: ar trebui cam multa lume adusa cu capul pe pamant…si cei care pot face aceasta pur si simplu nu mai au energia necesara!
Fetele din ziua de azi se gândesc să poarte un costum de baie unde să nu încapă scrisă nici o literă din ROMÂNIA. Trist.
@Mihai- eu inca sper ca se poate face ceva. 🙂
@Alex- hai bre, ca nu toate sunt asa. 😀
a disparut dorinta asta de a avea un trening inscriptionat cu numele Romaniei. aceasta poate reveni cu succes, doar in cazul in care o firma de facut haine pentru pitipoance ar interveni in producerea lor. ceva brizbizuri si poate-poate, dar nici asa nu as fi prea sigur …
@relansat- lasa bre vrajeala, nu le pacalesti asa usor pe fete, plus ca aici nu vorbim numai de fete. 😀
@nina: important e sa nu ramanem numai cu speranta!
@Mihai- optimismul e tot ce ne-a ramas si desigur “sa fim schimbarea pe care o vrem in lume”. 🙂
A se observa optimismul din comentarii…
@Mihai- maxim am zis!
Intai le explici conceptul “munca”. Si cum copiii din ziua de azi( nu toti, insa majoritatea)sunt superficiali si aleg intotdeauna calea usoara curand ramanem si fara performanta.
Si apoi cine sa vrea sa munceasca in sari nu foarte dotate, si aici nu vorbim doar de gimnastica, bazine olimpice care nu exista, echipamente la a 3-a mana etc?
Cu saracie nu faci performanta oricata ambitie ai avea, iar ambitia este un lucru extrem de rar si cam lipseste…
@Cafeaua_neagra- cum s-au gasit bani de catedrala, se vor gasi bani si de dotari, numai sa existe vointa. 🙂
nina, ai dreptate. cre-ca mai mult vb de baieti decat de fete … ei sunt babuinii ce-ncearca sa agate maimutzelele de pitzi … zilele trecute credeam c-a plouat cu soare prin oras … numai curcubee primprejuru’ meu 😀
Nu, unii dintre noi nu mai viseaza la asta.
Cand aveam vreo 12 ani mi-a luat si mie tata trening d-ala in rosu, galben si albastru cu scris “Romania” pe spate. Niciodata nu l-am putut suporta. Nu pentru ca nu imi venea bine, ci fiindca ma simteam ca o attention whore.
Îmi pare rău… am văzut partea urâtă de data asta, cine mai face sport pentru un trening în ziua de azi?…că eu nu cunosc
@relansat – 😀
@Doro- hmm, asta-i senzatia pe care o ai daca il imbraci fara sa-l meriti. 🙁
@Alex- nu-i vorba de trening, e vorba de prestanta pe care ti-o da faptul ca esti cel mai bun din tara ta la o chestie.
Nina, mataluta erai la final de liceu sau inceput de facultate in ’89, copilaria si adolescenta ti-au fost modelate pe niste sisteme de valori. Eu aveam aproape 10 ani, pana in liceu a mai fost bine, inca se mergea pe ideea de respect fata de adulti, de profesori, care nici ei nu se manelizasera (exista oare cuvantul asta?) asa usor. Ma uit cu groaza la copiii de liceu de azi, copiii celor ajunsi la maturitate la inceputul anilor ’90. Ma uit si mai ingrijorata la cei mai mici, nascuti prin ’98-2000. Ce au vazut ei in jur si ce am vazut noi? Cum au fost educate generatiile care au acum 30, 40, 50 de ani, fata de cei de 20? Ce valori cunosc tinerii de azi? De dragul rating-ului (sa prinda si la cei cu mai putina carte), e prapad in programele tv. Avem si olimpici, si note mari la bac (eu am avut 9.95 si nu m-a mangaiat nimeni pe cap, li s-a parut tuturor normal), dar si nikite, bazate si alte asemenea,si reclame tampite, si cuvinte pocite doar ca sa sune mai interesant – de parca limba romana ar fi ciumata. Si mai ales, razbate o idee obsedanta din toata mizeria din jur: daca nu furi si nu esti smeker si sukar, esti prost, baaaaaaaaaaa!
Mandria de a avea un trening pe care sa scrie Romania nu exista, dupa cum nu mai exista acel fior pe care il simteam cand se intona imnul tarii (indiferent care din ele) si se inalta drapelul in dreptul podiumului la diverse competitii.
ceva frumos, mi a placut ideea
@Alina- eu am incercat sa le insuflu treaba asta cu mandria si cautarea performantei fetelor mele si stiu parinti care fac la fel. Nu-i totul pierdut problema ca e se promoveaza nonvalorile si noi nu le facem decat bine discutand despre ele.
@b- 🙂
Bun articol mi-a placut.
@bucur- 🙂
Nina, atat timp cat exista oameni ca tine, cauza nu este pierduta. Copiii de acum cresc intr-o jungla, valorile normale sunt calcate in picioare si ai nevoie de un extraordinar talent ca si parinte si de multa munca sa reusesti sa ii educi asa cum ar trebui.
Atat timp cat sportivi deja campioni mondiali sunt marginalizati, pentru ca Mutu si Chivu sa apara pe primele pagini ale ziarelor si in prime-time la TV, este cam greu sa promovezi “mediatic” adevarata performanta. Avem fotbalisti “fosti” si tot felul de smuciti, care apar zilnic la TV, in timp ce adevaratii performeri, ce se antreneaza in mizerie si in care doar parintii baga niste bani, castiga medalii de aur si rad tot in calea lor, dar o fac in anonimat.
Copilasii aia au sansa de a purta treningurile alea si le poarta cu mandrie. Mandria omului ce reuseste IN CIUDA tuturor celorlalti.
La fel si cu peformerii din invatamant, copii care domina olimpiadele si sunt batjocoriti de clase intregi de semi-analfabeti.
Din fericire insa INCA viata mai repara unele chestii. Copiii care sunt invatati sa munceasca pentru rezultatele lor, care au gustat din otrava infrangerii dar si din mierea performantei, vor creste frumos si vor fi oameni de succes. Pentru ca vor stii sa razbata prin orice, vor stii sa munceasca si sa isi aprecieze calitatile.
Iar multi dintre smecherasii de azi vor fi “loserii” de maine. Putinii care vor avea destui bani sa nu moara de foame, vor trai oricum niste vieti anoste, marcate doar de tot felul de gelozii si intreceri de cheltuit banii. Iar restul, care nici bani nu vor avea, vor putea invata lectia vietii mai apoi sau ramane acolo “jos”.
Tu iti inarmezi fetele cu tot ce le trebuie pentru o viata buna: respect, educatie, invatatura, dragoste si sfaturi. Vor creste cu valorile astea in minte si vor stii sa se descurce oriunde si oricand 🙂
Vreau trening cu România | toane | admin…
In trecut, doar sportivii cei mai buni reprezentau Romania si purtau aceste treninguri, pe care nu le puteai cumpara altfel. Despre performanta, mandrie nationala si viitorul copiilor nostri, intr-un articol excelent….
Prima data am ramas impresionat de treningul cu Romania(nu ma refer la cele cu nationala de fotbal a Romaniei) in 2000, in perioada cu Olimpiada de la Sydney. A fost primul eveniment sportiv inteles mai bine de mine(copil fiind), asa cum ar fi putut fi inteles de un copil de 8 ani. Atunci am descoperit prima data ca exista si altceva in afara fotbalului pentru care aveam deja o atractie enorma avand norocul sa am un tata microbist care m-a dus pe stadion de la o varsta frageda.
Felicitari pentru articol! M-am simtit foarte bine citindu-l.