Ieri am primit pe mail de la coana zoitzica un text care mi-a placut mult. Initial am avut impresia ca l-am mai citit, dar imediat mi-am dat seama ca nu, nu l-am mai citit, doar l-am trait, de la inceput pana a sfarsit. 🙂
Redau textul asa cum l-am primit, si cu scuze pentru autorul necunoscut, va spun ca oricare dintre cei care se regasesc in el, l-ar fi putut scrie fara doar si poate:
Noi, cei nascuti la inceputul anilor 50, 60 si cei nascuti in anii 70, vedem acum in anul 2010 cum casa parintilor nostri este de 50 de ori mai scumpa decat atunci cand au cumparat-o si realizam ca noi o sa platim pentru casele noastre in jur de 50 de ani. Avem amintiri despre primii pasi pe luna, despre razboaie sangeroase, avem cultura generala, pentru ca asta insemna ceva o data.
Suntem ultima generatie care a jucat “De-a v-ati ascunselea” , “Castel”, “Ratele si vanatorii”, “Tara, tara, vrem ostasi”, “De-a prinselea”,”Sticluta cu otrava”, “Pac Pac”, “Hotii si vardistii”, ultimii care au strigat “Un doi trei la perete stai”, ultimii care au folosit telefoanele cu fise, dar primii care am facut petreceri video (inchiriam un video si stateam sa ne uitam la filme 2 zile inchisi in casa), primii care am vazut desene animate color, primii care am renuntat la casete audio si le-am inlocuit cu CD-uri.
Noi am purtat jeansi elastici, pantaloni evazati, geci de blugi de la turci, iar cine avea firme gen Lee sau Puma era deja lider de gasca.
Noi nu am dat examene de Capacitate, nu am dat teste grile la admitere.
Noi am fost ultimii “Soimi ai Patriei” si ultimii “Pioneri”.
La gradinita am invatat poezii in romaneste, nu in engleza…Si am cantat MULTI ANI TRAIASCA nu HAPPY BIRTHDAY la aniversari.
Am sorbit din ochi Sclava Isaura, Beverly Hills , Melrose Place , Twin Peaks , Dallas .. si cine zice ca nu s-a uitat ori minte ori nu avea inca televizor.
Reclamele de pe posturile straine ne innebuneau, si abia asteptam sa vina si la noi inghetata Magnum, sau puștile alea absolut superbe cu apa.Intre timp, ne consolam cu Tango cu vanilie si ciocolata si clasicele bidoane umplute cu apa de la robinet, care turnate in cap ne provocau pneumonii. Si uite un motiv bun sa nu mergem la scoala.
Noi am ascultat si Metallica, si Ace of Base, si DJ Bobo, si Michael Jackson, si Backstreet Boys si Take That, si inca nu auzisem de manele, singurele melodii de joc fiind horele la chefuri, la care nimeni nu stia pasii, dar toti dansam!
Dar spre deosebire de copiii din ziua de azi, am auzit atat de Led Zeppelin, Deep Purple, Jimi Hendrix, Abba si de Queen, cat si de noile nume gen 50 Cent si Britney Spears. Am citit “Licurici”, “Pif”, Ciresarii, si am baut Cico si Zmeurata si ni s-a parut ceva extraordinar cand au aparut primele sucuri “de la TEC ” fara sa ne fie teama ca “au prea multe E-uri”, iar la scoala beam toata clasa dintr-o sticla de suc fara teama de virusi.
Noi am baut prima Coca-Cola la sticla si am descoperit internetul. Noi nu ne dadeam bip-uri, ne fluieram sa iesim afara, noi nu aveam dolby surround system, taceam toti ca sa auzim actiunea filmului, nu aveam Nintendo sau Playstation ci jocuri tetris de care ne plictiseam la o luna dupa ce le cumparam si le uitam pe dulap, pline de praf.
Abia asteptam la chefuri sa jucam “Fantanita”, sau “Flori, fete sau baieti”, sau “Adevar sau Provocare”, sau orice ne dadea un pretext sa “pupam pe gura” pe cine “iubeam”..
Noi suntem cei care inca au mai “cerut prietenia”, care inca roseam la cuvantul “sex”, care dadeam cu banul care sa intre in farmacie sa cumpere prezervative, pe care apoi sa le umplem cu apa si sa le aruncam in capul colegilor, care am completat mii de oracole, sperand ca persoana iubita va citi acolo unde scrie “De cine iti place?” ca ne place de el/ea.
Este uimitor ca inca mai suntem in viata, pentru ca noi am mers cu bicicleta fara casca, genunchiere si cotiere, nu am avut scaune speciale in masini, nu am aruncat la gunoi bomboanele care ne cadeau din greseala pe jos, nu am avut pastile cu capac special sa nu fie desfacute de copii, nu ne-am spalat pe maini dupa ce ne-am jucat cu toti cainii si toate pisicile din cartier, nu am tinut cont de cate lipide si glucide mancam, parintii nostri nu au “child proof the house”, ne-au trimis sa cumparam bere si vin de la alimentara, si cate un pachet de tigari de la tutungerie.
Noi am auzit cum s-a tras la Revolutie, noi am fost martorii a trei schimbari de bancnote si monede, noi am ras la bancurile cu Bula, pe care le-a compus cumplita Securitate, contemporana noua.
Noi am fost primii care au auzit-o pe Andreea Esca la Pro TV , noi suntem cei care mai tinem minte emisiunea “Feriti-va de magarus”.
Suntem o generatie de invingatori, de visatori, de “first-timers” … Dar suntem si generatia care vede limpede cum ne pierdem tara, iar dusmanul este din interior si nu de afara… Noi suntem ultima genaratie de sacrificiu a lui Ceausescu si prima de dupa Revolutie. Noi am pierdut de doua ori, si atunci, si acum.
Azi, suntem mai saraci, dar am devenit liberi! Ce putem face azi cu libertatea????
Atat: sa ne opunem manelizarii programate a Romaniei!
Voi cei din generatiile 50- 60 – 70 alaturati-va noua si transmiteti celor ca voi mesajul acesta, poate invatam sa ne-apreciem si sa nu ne mai vindem pe nimic !
Mai are cineva ceva de completat?
Completare: esti o visatoare !
Da… noi încălzeam mâncarea la aragaz sau cuptor că nu aveam microunde, spălam vasele cu TIX… auchhhh… Băi, voi ați jucat ”Frunza”?
dar jocul ala cu cartoanele de la cutiile de chibrituri, si cu copertile de carti facute portofel si aruncat pe jos…. cum se chema? Parca “portofelul” 😀
“Suntem ultima generatie care a jucat “De-a v-ati ascunselea” , “Castel”, “Ratele si vanatorii”, “Tara, tara, vrem ostasi”, “De-a prinselea”,”Sticluta cu otrava”, “Pac Pac”, “Hotii si vardistii”.”
La asta nu m-am gandit niciodata, dar e foarte adevarat.
Ati uitat “Sotron”. 🙂
Astazi se urmareste manelizarea, americanizarea si europenizare Romaniei! Beneficii pentru Romania? Zero! Mai mult, acestea duc la pierderea celor mai mari bogatii ale noastre, cultura noastra taraneasca milenara, obieciurile si datinele, iarasi si ele milenare.
Cred ca trebuie sa facem un efort suplimentar in a ne educa corect copii ( vb eu ala cu copii 😀 ). Ignoranta noastra se rasfrange in mod direct asupra copiilor. Cu cat “strada’ ii acapareaza mai mult cu atat sansa lor de a auzi si de a nu confunda Zeppelin cu Purple este mai mare
@Darael- 🙂
@Tanti Jeni- eu n-am jucat frunza, dar tarile, castel si ratele si vanatorii erau specialitatea mea. Asta nu inseamna ca nu m-am uitat la altii care jucau frunza. 😀
@dili- noi ii spuneam cartoane daca jucam cu cartoane de chibruturi si figurine daca jucam cu figurine de plastic (scumple dom’le) si in caz ca nu aveam de nici unele jucam doape. 😀 Adica adunam din spatele restaurantului multe capace de bere si alea erau miza.
@tzuky- daca parintii au grija ca si copiii lor sa participe la obiceiurile astea despre care vorbesti, poate mai avem o sansa. 🙂
@Nicu- bre, cum ai spus-o tu pe asta, ca un om mare. Asa este… 🙂
asa Nina, asa, chiar bine-ai zis 😛
Si ca sa fiu io aducatoarea d elumina, o sa va zic ca fii-mea joaca”v-ati ascunselea” , “Castel”, “Ratele si vanatorii”, “adevar sau provocare”, “1-2-3 la perete stai” (intr-o varianta mai moderna), sotron si cand i-am desenat si un melc (fetele stiu) a ramas extaziata… numai zis de elasticul, la care inca se impiedica 😛
Numai de noi depinde, asa e…
Aaa, mie mi-a ramas in minte si stupoarea la vederea primului suc verde, de kiwi, la mare 😀
@dili- si eu le-am invatat pe fete elasticul si sotronu. La noi pe strada se joaca inca toate chestiile astea, probabil si pentru a stam la casa si mai la periferie. N-as prea vedea fetitele de pe langa Unirii sa joace elastic.
da fatah, eu eram asa inculta (nu ca acum mi-as fi depasit cu mult conditia) incat credeam ca-i colorat aartificial, nu stiam ca exista fructul kiwi. 😀 Daca stau insa bine sa ma gandesc, el era colorat artificial, nu cred ca vazuse vreo urma de fruct.
😀 iti dai seama ca sucul verde avea acelasi gust ca alea rosii sau galbene dar na… 😛
@dili- nu fatah, eu mai tarziu am regasit gustul ala in fruct, in kiwi zic. Bine el era mult mai acru dar gustul, esenta lui era. Stiu astia sa faca prafuri, nu gluma. 🙂
@nina: poate da poate nu. Depinde de parinti, dar cati parinti au timp si chef de asa ceva?
La naiba, bre . Mi-ai rascolit sufletul .
Frumoase timpuri . Sa se probeze oare si aici celebra vorba ” less is more ” sau suntem noi niste nostalgici penibili ??
Io incerc sa tin pasu’ cu moda timpului si sa-i inteleg pe pustii din ziua de azi . ( care-mi sunt f dragi, a propos ) Acu’ ca sa fiu sincera mie-mi par cam prea “tehnologizati ” si parca petrec cam mult in lumea virtuala uitand sa……… traiasca .
Deh, da’ ce stiu eu , o baba de 32 de ani 🙂
@tzuky- toti parintii trebuie sa aiba timp si chef pentru copiii lor. 🙂
@Isolda- N-am inteles unde-i baba. 🙁
Nina, am citit eu intamplator pe diverse site-uri parerile unor pustanii , gen ” wow, asta arata ca o baba d-aia de 30 de ani ” si tot asa . lol
Normal, cei care lasau astfel de comentarii nu puteau avea ami mult de 13-14 ani.
Ce-i drept si mie imi pareau niste mosnegi tipii de 25 de ani , pe vremea cand eu numaram doar 14. so……sa-i intelegem si de ce nu…sa ne amuzam 🙂
@Isolda- hahaha, ai dreptate, eu cand eram de varsta lor 13-14 ani aveam impresia ca la 24 de ani esti terminat. Deja batran, trecut prin viata, nu mai avea ce sa ti se intample. Mai apoi cand am ajuns aproape de 24 ma miram ca am gandit la un moment dat asa, cand de fapt batranetea vine pe la 30 de ani. Evident ca la 30 cand am ajuns, am zis ca-s nebuna si ca batranete e pe la 50. Inca gandesc asa. 😀