Murături, varză, ceva?

Pe  vremuri aveam balconul plin de conserve pentru iarna. Murături,  celebrele gogonele, gogoşari în oţet, gogoşari umpluţi cu varză tocată, castraveciori, zarzavat, compoturi, gemuri, dulceţuri, bulion, zacuscă şi evident butoiul cu varză.

Era lege. Toată lumea avea aşa ceva, dacă nu aveai balconul plin de astea, însemna că nu eşti om gospodar. Dacă la Crăciun puneai şi un borcan cu carne prăjită în untura porcului proaspăt tăiat, eventual fix în faţa blocului, ca să vadă vecinii, erai un fel de guru printre locatari. Desigur, se putea continua cu afumatul şuncii  într-un butoi, tot undeva in jurul blocului, dar asta e drept că se intâmpla mai rar. Deh, nu tuturor le place afumătura.

E adevărat că iarna nu prea aveai de unde lua aşa ceva şi era cam musai să-ţi faci aprovizionarea de cu toamnă. Iernile erau mai grele şi erau mai uşor de trecut cu cămara plină.

Aş vrea să ştiu dacă acum se mai practică toată această aprovizionare de toamnă. Acum avem iarna supermarketurile pline de legume proaspete (pline de chimicale, e drept) şi doamnele de azi au alte preocupari, mult mai lumeşti, decât pregatirea conservelor pentru iarna.

Întreb deoarece noi stăm la curte, avem cămara mare şi de două zile curtea e plină de roşii, gogoşari, ardei gras şi capia, borcane, sticle…  Se pregătesc pe pirostrii, într-o oală mare, tot felul de conserve pentru iarnă. Sâmbătă vom face şi zacusca. Abia aştept. Nimic nu se compară cu zacusca făcută acasă, cu vinete, cu ciuperci….

Nu ştiu dacă aş fi făcut toate astea dacă stăteam la bloc, însă părinţii mei o făceau, vecini mei o făceau, însa mi-e greu să cred că cineva care stă acum la bloc îşi mai pune pe balcon butoiul cu varză.

Poate mă înşel…

(Visited 127 times, 1 visits today)
ionescum

‘Neata! din fiecare cate putin,copiii mei abia acum au descoperit si apreciaza conservele de iarna facute in casa(in special zacusca)si muraturile picante….tot in perioada asta si la mine e de munca,dar merita(si stam la bloc…).Btw participa si minorii la procestul de fabricatie,iti dai seama cat de gustoase vor fi produsele….

ioana

mai rar la bloc, facea si mama zacusca, dar de cand si-a bagat internet s-a lasat de sportul asta. oricum, nu se mai baga in congelator si in camara ca pe vremuri, vorbesc si eu ca si tine, de parca avem niste varste, ehei. dar bunicile, desi bolnave, tot nu se lasa de zacusca (insa nu cu ciupersi si uite, acum imi pare rau ca nu am luat borcanulala de-acasa), castraveti murati, rosii la sticle, varza, ardei copti si vinete la congelator. cand aveam casa la tara, era plin beciul si cu mere, cartofi, acum mai de la kaufland, mai de la fetele care stau in gazda. zilele astea ne indemnam sa culegem via sa facem vin, dar ne e cam le suntem foarte ocupati, insa vinul a fost o traditie care s-a pastrat cu sfintenie 😀

nina

@ionescum- deci se poate, ha? Nu mă îndoiesc că cei mici participă şi la noi e la fel. 🙂

@Ioana- tu deocamdată doar te bucuri de ce face mama şi bunica, dar să vezi ce gust bun or să aibă când le vei prepara tu. 😀

Ada

Mama tocmai a facut saptamana trecuta suc de rosii, si a facut cantitate, nu gluma. Zacusca am in fiecare an, din aia cu ciuperci, sunt fan. Muraturile puse de mama sunt geniale, trebuie sa fie neaparat varza rosie, sa se coloreze toate legumele si trebuie sa nu fie murate cu otet. Si am si gem/dulceata, am si comport, mama face de toate si nu pot s-o conving sa renunte, ca nimeni nu le face mai bine ca ea, de cumparat nu-s bune, asa-mi zice. 🙂

Malve23

La mine mama desi nu prea are timp a facut cateceva. A pus ardei, toate verdeturile- leustean, marar, patrunjel la congelator, vinete, avem si dealea avem si dulceata. In fiecare an trebuie sa faca ceva. Avem noroc si cu mamaie. Stand la curte face de toate, imposibil sa nu faca. Avem morcov la borcan, ardei la congelator, zacusca, dulceturi, compoturi, sucuri, bulion,muraturi. La mine iarna po’ sa vina bucuroasa.:D

Darael

Cand le faci cu mana ta, e ceva sfant.
Eu ce sa spun ? Nu le am cu toate cele descrise, parca ia prea mult timp. Dar pun muraturi. Si compot si odata la cativa ani ceva dulceata / gem (nu prea consum asa ca ramane).

Succes tuturor gospodinelor.

nina

@Ada- La cât de mare te dai că eşti, în curând va trebui să te lauzi cu ce ai făcut matale. 😀

@ioana- hahaha, păcat că-i plină casa de degustători.
🙂
@malve- da mă, la curte parcă nu vine iarna dacă nu faci din astea.

@darael- şi tu, Brutus?

weigela

Abia astept sa merg la ai mei sa facem tocana, zacusca si sa punem gogosari la otet. Ei stau la curte si e mai simplu. Am facut si eu de vreo doua ori tocana. Intr-un an am facut si compot. Din pacate la bloc nu prea am unde sa le tin. Se pastreaza mai bine la mama la beci. Si uite asa am motiv sa merg acasa.Imi place sa le fac insa nu ma prea dau in vant dupa ele. Stomacul bata-l vina!

weigela

Si am uitat sa spun, iubitul meu face cea mai buna zacusca pe care am mancat-o vreodata. E super specialist.
Din pacate anul asta nu cred ca o sa mai faca. Mama lui s-a intors acasa si o sa-i faca ea. Ii duce doar materia prima.

nina

@weigela- aaaaaaaaa, asa e si mai frumos. Faci la mama deranjul si la tine aduci doar produsul finit. 🙂
Sotul meu e specialist in castraveciori in otet. Ah, deja mi-e foame…:)

Mihai Radovicescu

anul asta numai un pic de varzica (in butoi de ala de 60 litri), restul de la Selgros. Castraveciorii bulgaresti sunt un deliciu. Am vazut si vietnamezi, da’ je e un pic obtuz si nu cumpara produse cu origine din anumite tari. (Iran, Vietnam etc). De gogosari mai vedem 🙂

Olguta

Noi cumparam in fiecare an de la un producator din calarasi. L-am intalnit la targul de mancaruri traditionale din Bucuresti. Face muraturi in saramura si le asorteaza. Are pepenasi, mere, morcovi, gogonele, conopida si castraveciori.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.