Azi am aflat urmatoarele :
Exista un proiect de ordin al Ministerului Sanatatii, supus ieri dezbaterii publice pe site-ul institutiei, ce reglementeaza conditiile in care elevii trebuie sa invete pentru a fi performanti.
Numarul de ore in invatamatul preuniversitar va fi redus la cel mult patru ore pentru scolari, patru sau cinci ore pentru elevii de la gimnaziu si cel mult sase ore pentru liceeniDocumentul reglementeaza si modul in care ar trebui stabilit orarul elevilor.
Astfel, acestia nu vor mai avea doua ore consecutive la aceeasi materie, nu vor avea mai mult de doua teze pe saptamana, nu vor mai da lucrari de control luni si vineri si nici nu vor mai avea doua zile consecutive in care sa fie obligati sa dea lucrare de control.Mai mult, ora de educatie fizica nu va mai fi ultima, iar orele de desen vor trebui programate astfel incat elevii sa beneficieze de lumina naturala.
Potrivit aceluiasi ordin, scolarii din primele doua clase nu vor mai face scriere la prima ora. JScoli amplasate in zone fara poluare si zgomot. ( hihiihi in satele de pe drumurile nationale sunt o gramada de scoli generale, cred ca le muta nu?)
MS stabileste ca numarul de copii dintr-o grupa de gradinita nu trebuie sa depaseasca 20, iar in ciclul primar nu trebuie sa fie peste 25 de scolari intr-o clasa.
In crese, numarul maxim admis este de 15 copii- la sugari si de 20 de copii la celelalte varste anteprescolare. Numarul elevilor din clasele gimnaziale, liceale si profesionale nu trebuie sa fie mai mare de 30.
Unitatile pentru educarea si instruirea copiilor trebuie amplasate in zone ferite de poluare si zgomote, in afara arterelor de mare circulatie. In ceea ce priveste hrana copiilor din crese, gradinite cu program prelungit si saptamanal, , ordinul prevede adaptarea alimentatiei la varsta, anotimp, stare de sanatate si specificul activitatii copilului.
Cremele cu oua si frisca, interzise in cantine
Se interzice folosirea legumelor si fructelor deshidratate, cum sunt fulgi de cartofi, de fasole. Fiecare fel de mancare se serveste in farfurii separate, fiind interzisa folosirea veselei si a tacamurilor de la o serie la alta la aceeasi masa.
Volumul si greutatea manualelor, ale rechizitelor si ale altor materiale necesare in procesul de invatamant, transportate zilnic de elevi la scoala si de la scoala, trebuie adaptate capacitatii de efort fizic corespunzatoare varstei copiilor, se mai arata in ordinul MS.
Zice in document: continutul ghiozdanului nu trebuie sa depaseasca 10% din greutatea copilului. ( fetele mele au 19 kg fiecare iar ghiozdanele intr-o zi obisnuita cantaresc cca 5kg fiecare)Conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca mobilierul scolar reprezinta un alt aspect reglementat de ordinul privind protectia scolarilor. Mobilierul trebuie sa fie ergonomic, sa faciliteze schimbarile de pozitie ale elevului si sa nu-l expuna la traumatisme.
Adancimea totala a bancii trebuie sa fie egala cu distanta de la umarul elevului pana la varful degetelor plus 7 cm, in timp ce inaltimea scaunului trebuie sa corespunda cu 20% din inaltimea elevului, sau cu lungimea gambei plus 2-3 cm. ( Doamne sunt foarte curioasa cum or sa puna ei asta in practica. Intr-o clasa invata copii de clasa a II a dimineata si a VII a dupa amiaza. )
Asta doar ce-ti ramane la o prima citire asa. Dar mai sunt multe alte chestii.
Ma intereseaza ce s-a aprobat dinpropunerea Ministerului Sanatatii, pentru a putea discuta ,in baza legislatiei in vigoare, orarul propus de liceu.
Mi se pare normal sa nu se tina 2 ore consecutive din aceiasi materie. Elevii obosesc si nu mai sunt in stare sa intelega ce li se preda.Iar mi se pare normal ca un elev in clasele 5-8 de liceu sa nu poata avea mai mult de 3 ori pe saptamana 5 ore iar pentru ce in clasele 9-12 mai mult de 6 ore.Daca un elev incepe orele la 13.30 si are 7 ore , iese de la ore la 20.30 .Cum multi din ei nu stau langa liceu, ajung acasa la ora 21-21.30.Pana se spala ,pana mananca se face deja ora 22-22.30 ,ora mult prea inaintata sa mai invete ceva sau sa se poata scula la dimineta devreme ,pentru a invata.Nu mai pun la socoteala ca nu cred ca mai sunt capabili sa intelega ceva la ultima ora, mai ales daca este o ora de matematica,fizica sau chimie.
In stabilirea orarelor ar trebui puse in balanta mai intai interesele elevului si apoi cele ale profesorului.Intrun invatamant normal un profesor poate avea o fereastra de 1-2 ore.In definitiv programul lor trebuie sa fie de 8 ore cu 6 ore de ore de predare.
Ai dreptate Ioana, in primul rand ar trebui sa se tina cont de interesele elevului, numai ca la noi sunt atat de putini profesori incat cu greu se pot incadra intr-un program normal.
Eu stiu de la fete de la scoala, desi sunt doar in clasa a III a si nu fac decat la franceza, religie si sport ore cu alti profesori, dureaza cred o saptamana pana se va stabili orarul 😀 Asta e. Nu stiu cum e in alte tari dar la noi deocamdata, asta e.